ONU: Până în 2020, Fâşia Gaza va fi de nelocuit

600

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite afirmă că Fâşia Gaza (Palestina) va fi o zonă ce nu va mai putea fi locuită în scurt timp, mai exact până în anul 2020.

ONU a făcut această estimare ţinând cont de alimentarea cu apă şi energie electrică a zonei, dar şi în urma evaluării sistemelor de sănătate şi educaţie din regiune. Potrivit raportului, condiţiile de trai „nu ţin pasul" cu ritmul sporului natural.

Potrivit unor estimări citate de Agenţia France Presse, populaţia din Fâşia Gaza va creşte în următorii opt ani de la 1,6 milioane la 2,1 milioane de locuitori, ceea ce va fi o provocare pentru economia zonei. Pentru a oferi servicii tuturor locuitorilor, Gaza va avea nevoie de înca 440 de şcoli, 800 de paturi de spital şi peste 1.000 de doctori.

În prezent, regiunea suferă din pricina lipsei de combustibil, a numeroaselor întreruperi a furnizării energiei electrice şi a şomajului, care a urcat la 45%.

Totuşi, cea mai gravă problemă rămâne lipsa apei potabile. Pe de o parte, nivelul de contaminare a apei este de 10 ori mai mare decât limita normală şi numai un sfert din apa existentă poate fi consumată în siguranţă. Pe de altă parte, familiile sărace aleg să consume chiar apă netratată, aceasta ducând la îmbolnăviri frecvente. Restul apelor menajere nu doar că nu sunt tratate, dar ajung direct în Marea Mediterană. Se estimează că palestinienii vor avea nevoie de 60% mai multă apă în anii următori.