Video: Trei căi reale prin care ştiinţa poate realiza invizibilitatea

54

Datorită inginerilor şi oamenilor de ştiinţă moderni, ce lucrează în departamentele de apărare ale ţărilor europene şi ale Statelor Unite ale Americii, obţinerea invizibilităţii nu mai este rezervată doar super-eroilor din filme sau benzi desenate.

Aceştia au realizat şi testează aparate şi instrumente care nu doar înşeală privirea, ci sunt capabile să păcălească senzorii ce pot detecta căldura, energia sau radiaţia magnetică a unor aparate militare.

1. Inginerii britanici de la compania de apărare BAE au reuşit să realizeze un sistem ce foloseşte mii de panouri hexagonale din metal pentru a camufla vehiculele militare şi pentru a le face invizibile senzorilor infraroşu. Acest sistem va fi produs începând, cel mai devreme, cu anul 2013. Pentru demonstraţie, urmăriţi video 1.

2. Anul trecut, în martie, inginerii din Slovacia şi Spania au reuşit să creeze un cilindru anti-magnet. Acesta permite oricărui obiect metalic să rămână ascuns tuturor dispozitivelor existente care pot detecta metalul. Cilindrul este alcătuit din două straturi concentrice, un strat interior care respinge câmpurile electromagnetice şi unul exterior care le atrage. Împreună, cele două straturi fac ca obiectul aflat în interior să fie invizibil pentru detectoarele de metale. Pentru demonstraţie, urmăriţi video 2.

3. O echipă de cercetători de la Universitatea Texas a reuşit să creeze un miraj în apă, care ar putea permite submarinelor să fie invizibile atunci când se află sub apă. Un miraj are loc atunci când o schimbare de temperatură determină razele solare care se îndreaptă spre suprafaţa solului să se curbeze, devenind orizontale şi proiectând ceea ce ochii percep ca o imagine reală. Cercetătorii au scufundat în apă o perdea de molecule alcătuită din tuburi foarte mici pe care au încălzit-o până la 7.200 de grade Celsius. Astfel, un obiect care se afla în spatele acestei perdele era invizibil, bazinul părând doar umplut cu apă. Pentru demonstraţie, urmăriţi video 3.