Poate România să folosească 30 de milioane de euro săptămânal? Trebuie!

65

România ar putea avea la dispoziţie 30 de milioane de euro pe săptămână, fonduri structurale, pentru a-și finaliza proiectele de reducere a decalajului de dezvoltare faţă de ţările UE. Cuantumul total al sumei se ridică undeva la 19,6 miliarde de euro, la fel ca în perioada bugetară anterioară, a informat comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în urma unei întrevederi cu primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu.

HotNews îl citează pe Hahn spunând că România are nevoie pentru următorul ciclu bugetar de aceeași sumă de bani de care a beneficiat în perioada 2013-2020. Problema este că pentru a obţine acești bani, ţara noastră trebuie să dovedească o rată de absorbţie eficientă.

Comisarul UE a arătat, totodată, că România nu a depăşit pericolul de a-i fi suspendate plăţile din fondurile europene, dar că deocamdată se află în calendarul de măsuri convenit pentru remedierea deficienţelor constatate.

„Trebuie să spun că există o administraţie greoaie şi aceasta a fost cea mai mare provocare, simplificarea, responsabilităţi clare. Acest lucru înseamnă că, la sfârşitul zilei, aveţi nevoie de o persoană care să-şi asume responsabilitatea individuală, care să poată primi aplauze, dar care riscă să-şi piardă şi slujba. Avem nevoie de acest tip de conducere la orice nivel pentru a avea succes," a mai spus Johannes Hahn.

„Știm foarte bine că sunt bani ieftini dacă îi avem și foarte scumpi dacă îi pierdem", a răspuns premierul Mihai Răzvan Ungureanu în urma întâlnirii cu oficialul european.