Franţa încă paralizată după prinderea suspectului pentru atacul de la Toulouse

11

Unitatea de elită a poliţiei franceze (RAID) a încercuit de dimineaţă locuinţa principalului suspect în cazul crimelor comise luni la o şcoală evreiască din Toulouse şi uciderea militarilor din Montauban. Suspectul refuză să se predea, anunţă AFP.

Conform unor surse apropiate anchetei, în discuţia cu RAID, suspectul s-a revendicat din Al-Qaida. „Această persoană a efectuat sejururi în Afganistan şi Pakistan în trecut", susţine "că este mujahedin şi că face parte din Al-Qaida", a declarat ministrul francez de Interne, Claude Gueant, sosit la faţa locului.

Suspectul „are legături" cu salafişti şi jihadişti şi a „declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză", a mai adăugat ministrul, citează AFP. Poliţiştii au mai descoperit că acceaşi armă folosită pentru uciderea celor trei copii şi a unui rabin, a fost folosită şi pe 11 şi 15 martie pentru uciderea a trei militari la Toulouse şi Montauban.

Aceste asasinări au şocat Franţa, unde campania pentru alegerile prezidenţiale de la 22 aprilie a fost suspendată. Preşedintele francez a spus că rasismul pare să fie motivaţia atacurilor de la şcoală. Atitudinile anti-semite şi rasiste generează destul de des problem în Franţa, motiv pentru care imigranţii şi islamul au fost temele principale abordate de Sarkozy, pentru campania sa electorală. Analiştii spun că atacurile de luni vor transforma dezbaterile electorale şi vor reduce din retorica populistă, conform CSM.

Trupurile celor trei copii şi a rabinului au ajuns astăzi în Israel, la bordul unei aeronave El Al, acompaniate de ministrul de afaceri externe francez, Alain Juppe şi ambasadorul Israelului în Franţa, Yossi Gal. Înainte de a pleca spre Israel, preşedintele Sarkozy a adus un omagiu în faţa sicrielor la aeroport şi a purtat discuţii cu familiile acestora.