Previziuni sumbre pentru viitorul UE şi al monedei unice

107

Anul 2011 va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene şi pentru cel al zonei euro, urmând să aibă loc revizuirea guvernanţei economice, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

„Suntem confruntaţi cu un an decisiv. În 2011, va fi adoptat cadrul revizuit al guvernanţei, vor fi discuţii aprofundate despre gestiunea financiară şi, poate, va debuta modificarea Tratatului de la Lisabona," a afirmat Trichet, care a prezentat raportul BCE pentru 2009, în Parlamentul European.

Este nevoie de o putere mai mare de decizie pentru ca Europa în ansamblul său şi zona euro să facă faţă provocărilor viitoare.

Trichet a salutat propunerea de reformare a guvernanţei economice adoptată de statele UE în Consiliul European, la sfârşitul lunii octombrie a.c. Totuşi, BCE consideră că măsurile adoptate nu sunt suficient de profunde, notează Mediafax.

Datoriile ridicate ale Irlandei, Portugaliei, Greciei şi Spaniei stârnesc îngrijorări în rândurile economiştilor europeni care susţin că acestea împing zona monedei unice spre limitele puterii sale. Unii dintre politicienii de top ai Europei vorbesc despre faptul că această criză ar putea să însemne sfârşitul monedei euro şi chiar al Uniunii Europene. Colapsul economic al Irlandei ar putea să fie „o ameninţare pentru economia globală" la fel cum au fost şi Lehman Brothers, AIG şi Goldman Sachs în septembrie 2008, a avertizat Peter Tapsell, membru al Parlamentului britanic.

Datoria privată a Irlandei este prea mare, susţine economistul Nouriel Roubini, numit „profetul crizei". El consideră că orice tentativă de a interveni financiar nu va face altceva decât să agraveze situaţia. „Acum avem (datorii) supra-suverane – FMI, UE şi zona euro – prin care salvăm datoriile suverane. Nu va veni nimeni de pe Marte sau de pe lună pentru a salva FMI sau zona euro", a declarat Nourini, conform zf.ro.

Irlanda a ţinut prima pagină a cotidianelor europene prin încăpăţânarea cu care a refuzat să accepte ajutorul financiar oferit de UE. Ajutorul de peste 90 de miliarde de euro pe care l-au acceptat, în cele din urmă, oficialii de la Dublin, le-au atras acestora critici dure din partea opiniei publice. „După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi la Bruxelles, după ce a provocat falimentul statului prin politicile lui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toate acestea, ne-a rămas o singură putere, de a-i sancţiona pe cei responsabili de distrugerea naţiunii. UE şi FMI ne vor salva economia, dar noi singuri ne putem salva naţiunea," titrează The Irish Sun.

Premierul irlandez Brian Cowen a declarat că va cere organizarea de alegeri anticipate, anul viitor, după ce guvernul pe care îl conduce va vota un buget de urgenţă şi după ce va negocia cu UE şi FMI ajutorul necesar depăşirii crizei, notează online.worldmag.com.

Portugalia dă semne că s-ar putea să urmeze Irlandei în această criză a datoriilor. Portugalia se află „în faţa unui scenariu în care părăseşte zona euro" dacă eşuează în a face faţă provocărilor economice, a declarat Ministrul Afacerilor Externe portughez, Luis Amado, notează economist.com.

Soluţionarea crizei presupune două măsuri majore: 1. ţările membre UE care au o situaţie economică bună să le sprijine pe cele care se află în criză şi 2. ţările care primesc ajutor din partea UE şi a Fondului Monetar Internaţional trebuie să îşi convingă cetăţenii să accepte măsurile de austeritate.