StopBanque propune retrageri de masive de cash pe 7 decembrie

18

Data de 7 decembrie 2010 ar putea fi ziua unei masive retrageri de cash din bănci, pentru falimentarea sistemului bancar. Sugestie a fostului fotbalist Eric Cantona, iniţiativa a fost preluată de alte organizaţii și promovată în reţelele de socializare.

Intervievat în luna octombrie de Presse Océan din Nantes cu privire la problemele social-economice ale Franţei, fostul internaţional Eric Cantona a sugerat un alt tip de revoluţie ca model de reacţie în faţa măsurilor de austeritate bugetară. El s-a declarat împotriva metodelor tradiţionale de protest sindical afirmând că „sistemul trebuie distrus prin intermediul băncilor." Vedeta susţine că dacă milioanele de protestatari de pe continent s-ar duce la bancă și nu pe stradă, „băncile se vor prăbuşi fără existenţa vreunei ameninţări fizice. Dacă mai mulţi fac același lucru și își retrag banii, sistemul intră în colaps. Fără arme, fără sânge, fără nimic de felul acesta.”

În schimb, Valerie Ohannesian, reprezentantă a Federaţiei Franceze a Băncilor a catalogat inţiativa lui Cantona drept o iniţiativă „prostească din orice punct de vedere." „Prima mea reacţie e să râd. E complet idioată ideea. Rolul principal al băncilor este să păstreze banii în siguranţă. M-aș fi gândit înainte, că acest apel va da o mare satisfacţie hoţilor." Pentru a sublinia și mai mult aspectul impracticabil al iniţiativei, Ohannesian a spus că, „dacă domnul Cantona va vrea să își scoată banii din bancă, cred că va fi nevoie să vină cu câteva valize."

Efectul scontat de Cantona și StopBanque este nerealist și din perspectiva think-tank-ului britanic Institute of Economic Affairs (IEA), pentru că numai 5-10% din depozitele populaţiei sunt păstrate ca bani gheaţă în bănci. „Băncile ţin doar o mică parte din depozite în cash, așa că se vor epuiza sumele din bancomate și din agenţii.", susţine Richard Wellings, redactor șef adjunct al IEA. „În niciun caz acţiunea nu va cauza colapsul sistemului bancar. Nu cred că va avea un mare efect în realitate. Singurul efect ar fi nemulţumirea maselor de oameni care vor dori să scoată bani de la bancomat", mai spune Wellings.

Propunerea lui Eric Cantona a fost dusă mai departe, la începutul lunii noiembrie, de mişcarea franceză StopBanque care afirmă că „acţiunea noastră este o mişcare populară… nu urmărim să distrugem ceva anume, este vorba despre sistemul corupt, criminal şi muribund căruia ne opunem cum putem, hotărâţi, dar în limitele legii". În ultimele zile fenomentul a căpătat amploare și în alte ţări europene, în special prin intermediul reţelelor de socializare. Iniţiativa are vizibilitate mare pe youtube și facebook, mai multe pagini de facebook ale proiectului fiind traduse în diferite limbi (http://www.bankrun2010.com/ secţiunea Partners).

În 2001 în criza economică din Argentina, oamenii au luat cu asalt băncile pentru retrageri masive de cash. Activitatea băncilor a fost îngheţată pentru câteva luni. Faţă de acţiunile determinate de panica populaţiei, acţiunea din 7 decembrie ar fi diferită prin faptul că este un protest, și nu o acţiune de disperare.