Raport: corupţia agravează criza Uniunii Europene

107

Un studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală din Berlin, Transparency International (TI), a fost prezentat în faţa Parlamentului European pe 6 iunie, susţinând că lipsa de tranparenţă şi corupţia, caracteristici native în multe dintre ţările UE, au legături directe cu criza economică.

Grecia, Portugalia, Italia şi Spania au „deficite serioase în ceea ce priveşte responsabilitatea în sectorul public şi probleme de ineficienţă, corupţie şi abateri de la îndatoriri, care sunt înrădăcinate în sistem şi care nu sunt suficient controlate sau sancţionate," scrie în studiul citat de EuObserver.

În Grecia şi Portugalia corupţia este atât de adânc înrădăcinată, încât reprezintă o ameninţare directă la adresa legitimităţii democratice şi un pericol pentru recuperarea economică.

Costas Bakouris, director al TI în Grecia a recunoscut pentru EuObserver că această corupţie, care face parte din mentalitatea oamenilor şi a instituţiilor ţării, a creat toate elemente care stau la baza problemelor financiare din Grecia.

El a mai spus că guvernul are infuenţă asupra sistemul judiciar şi mass-media, legile sunt făcute să ofere căi de scăpare, companiile evită să plătească taxele la scară largă şi elita conducătoare tratează statul ca un sac fără fund, fără să ţină cont de consecinţe.

Pe de altă parte, diretorul TI în Portugalia a fost chiar mai dur. El a declarat că măsurile luate de guvern împotriva corupţiei sunt „prostii", acuzând chiar UE că neglijează situaţia din Portugalia, având în vedere că inspectorii UE- FMI în ţată nu au menţionat corupţia în raportul lor oficial.

Studiul a mai scos în evidenţă faptul că şi UE are o vină aici, pentru că în timp ce vor şi cer transparenţă, doresc să impună o nouă ordonanţă care să facă accesul la documentele interne ale UE şi mai dificil decât este în prezent.