Studiu: Exerciţiile fizice nu ajută în caz de depresie

645

Combinarea exerciţiului fizic cu tratamentul convenţional nu ajută la ieșirea din depresie, arată un studiu finanţat de NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie) și publicat în British Medical Journal.

Până de curând pacienţilor care sufereau de depresie ușoară li se recomanda să facă până la trei sesiuni de sport pe săptămână. Această recomandare a fost făcută, în mod oficial, de National Institute for Health and Clinical Excellence, în anul 2004. Un studiu efectuat recent de cercetători britanici și bazat pe un experiment cu 361 de pacienţi arată că exerciţiile fizice nu influenţează recuperarea.

Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri și monitorizaţi timp de un an. Unul dintre grupuri a primit un tratament bazat exclusiv pe terapie psihologică sau anti-depresive, iar al doilea a primit, pe lângă tratamentul convenţional, recomandarea de a face sport de trei ori pe săptămână. La finalul anului de monitorizare, cercetătorii nu au observat nicio diferenţă între cele două grupuri.

„Mesajul nu este că trebuie să nu mai facem sport. Exerciţiul fizic are o multitudine de beneficii – este bun pentru bolile de inimă, scade tensiunea arterială, are un efect benefic asupra grăsimilor din sânge, întărește musculatura și arde caloriile. O mulţime dintre oamenii care suferă de depresie pot avea și alte probleme, pe lângă aceasta. Și un corp activ ajută la producerea unei minţi sănătoase," a declarat prof. Alan Maryon-Davis, profesor de sănătate publică la King's College sin Londra.