Repetă românii greșelile de dinaintea crizei financiare?

426

În anii de „boom“ 2007-2008, şeful Băncii Centrale a României atenţiona: „Să nu izbim avionul“, făcând trimitere la o preconizată criză economică ce risca să surprindă România nepregătită. „Izbim iar avionul?” este întrebarea provocatoare a unui jurnalist Adevărul, care atrage atenţia asupra repetării unor lecţii neînvăţate ale trecutului.

„Consumăm iar mai mult decât producem, ca în 2008. Cumpărăm iar de peste graniţă produse pe care le-am putea obţine aici. Apelăm iar la credite pentru cheltuieli inutile. Adâncim iar prăpastia dintre importuri şi exporturi. Ne risipim iar resursele, în loc să investim”, sunt concluziile ferme ale jurnalistului. Această suită de afirmaţii ar trebui să ne facă să ne gândim foarte serios la anii precedenţi, care și-au pus amprenta negativ asupra României.

Argumente care merg în direcţia susţinerii ipotezei sumbre de reîntoarcere a anilor negri sunt suficiente. Dacă în 2015 economia a crescut pe baza consumului, în prezent creşte pe baza consumului din import. Contribuţia la creşterea PIB este de 0% la agricultură (în timp ce vânzările de alimente cresc cu aproape 30%), iar a industriei este de 0,1% (într-o perioadă în care vânzările nealimentare avansează cu 15%). În plus, în primele cinci luni din acest an, producţia românească de autovehicule a scăzut cu aproape 7%, dar importurile de maşini second-hand au crescut cu peste 25%.

În opinia jurnalistului, indicatorii încep să arate izbitor de mult cu cei din anii de „boom“ 2007-2008, adică perioada în care şeful Băncii Centrale atenţiona „să nu izbim avionul“. Poate că nu întâmplător Jeffrey Franks, fost şef al delegaţiei FMI în România în anii grei ai austerităţii, 2009-2012, spunea nu cu multe zile în urmă că „lecţia crizei ar trebui să fie cumpătarea“. Însă ceea ce se observă este exact lipsa acesteia. Taxe mai mici, ieftiniri în lanţ, salarii care cresc în mod nesustenabil par să invite tot mai mult reîntoarcerea anilor care i-au îngrozit pe români. Aproape toţi vorbitorii care au participat recent la un seminar pe tema politicilor economice pentru creştere sustenabilă, organizat de Ministerul Finanţelor, au apreciat performanţele de până acum ale economiei, dar au avertizat că această euforie s-ar putea transforma curând într-un coşmar.

Există opinii potrivit cărora o eventuală criză reprezintă doar un alt episod dintr-o secvenţă „ciclică” conjuncturală. Cu alte cuvinte, orice am face nu scăpăm de ea. Pe la începutul anului, profesorul Mircea Coșea, într-o conferinţă susţinută sub egida Asociaţiei pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, atenţiona că „explicaţia crizei poate fi ciclică sau de orice alt fel, dar, indiferent de acestea, ea există și își va face apariţia aproape sigur în a doua jumătate a lui 2016 și în România. Omului de rând îi va fi indiferentă explicaţia, dar nu-i vor fi indiferente efectele crizei asupra vieţii sale. Pentru decidenţii politici, situaţia este însă diferită. Ei ar trebui să fie atenţi și la explicaţii, fiindcă numai așa ar putea înţelege ce au de făcut.” Exact asupra acestui ultim aspect insista consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, care a atras atenţia că, pe „fondul creşterii consumului, importurile cresc în ritm accelerat, dublu faţă de cel al exporturilor, ceea ce ar putea adânci presiunile asociate deficitului comercial“. Ce urmează riscă să fie doar o repetare a unor lecţii neînvăţate.