Rezultatul neașteptat al testului de stres pentru băncile europene

113

Ieri, 26 octombrie, au fost publicate rezultatele testelor şi evaluărilor derulate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană asupra celor 130 de mari grupuri bancare din Europa. Doar 25 de bănci nu au trecut de testele BCE.

În analiza BCE sunt cuprinse 130 de instituţii financiare din Europa, care provin din 18 ţări din zona euro, plus Lituania, care va accede la zona euro la 1 ianuarie 2015. În acest proces au fost implicate 6.000 de persoane (BCE împreună cu 26 de regulatori din statele membre şi alte instituţii), iar durata lui a fost de 12 luni. Se pare că este cea mai lungă şi aprofundată testare realizată vreodată la nivel european, având ca scop identificarea problemelor în cadrul băncilor, îmbunătăţirea încrederii acţionarilor în băncile lor şi altele.

Băncile care nu au reuşit să treacă cu bine de testul de stres al Autorităţii Bancare Europene (EBA) aveau un deficit de capital de 25 de miliarde de euro la data de 31 decembrie 2013. În primele luni ale anului 2014, aproximativ 12 bănci au reuşit să acopere 15 miliarde din deficit, iar restul au la dispoziţie 2 săptămâni pentru a prezenta un plan cu măsuri de recapitalizare. Apoi vor avea termen de 6-9 luni pentru a acoperi deficitul de capital cu resursele interne de care dispun. În cazul în care acestea nu vor fi suficiente, vor putea solicita ajutoare publice, iar dacă nici acestea nu vor reuşi să acopere necesităţile, vor recurge la ajutorul UE, notează abc.es.

Deși un număr important de bănci nu au trecut testul, se pare că rezultatele sunt mult mai bune decât se aștepta și semnificativ mai bune decât cele din anul 2011, potrivit BBC. Funcţia acestui test de stres este dublă: a oferi încredere investitorilor şi siguranţă noii autorităţi unice de supraveghere bancară (MUS – Mecanismul Unic de Supraveghere). Reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat rezultatele testelor şi au declarat că acestea reprezintă un pas important către MUS.

Testarea la stres a evaluat gradul de rezistenţă al băncilor la 2 scenarii aplicate, unul de bază şi unul advers. Cel de bază, elaborat de Comisia Europeană, a presupus evoluţia economiei zonei euro în conformitate cu prognozele realizate de către aceasta pentru perioada de până în anul 2016. Scenariul advers, elaborat de BCE în colaborare cu EBA și Comitetul European pentru Risc Sistemic, a presupus deteriorarea semnificativă a condiţiilor macroeconomice.

Intenţia acestor teste, printre altele, reprezintă o încercare de a înlătura semnele de întrebare care planează asupra băncilor europene, grav afectate de criza financiară globală.

Foto: Eric Chan