Risipa americană: aproape jumătate din mâncare se aruncă

40

Nu mai puţin de 40% din mâncarea pe care o cumpără americanii ajunge la gunoi, ceea ce înseamnă pierderi de 165 de milioane de dolari în fiecare an, arată un raport realizat de organizaţia non-profit NRDC şi dat publicităţii marţi.

Astăzi se aruncă la gunoi cu 50% mai multă mâncare solidă (în majoritate fructe şi legume) decât în anii '70. Pentru o familie de patru persoane, risipa se traduce în suma de 2.275 de dolari cheltuiţi pe mâncare ce ajunge la gunoi.

Cercetătorii de la NRDC estimează că dacă s-ar reduce risipa cu doar 15%, mâncarea sau echivalentul acesteia în bani ar putea hrăni, în fiecare an, 25 de milioane de persoane care suferă de foame, din SUA sau din ţările sărace.

În urma raportului, organizaţia NRDC a solicitat guvernului american să identifice sursele ineficienţei şi să ia măsuri pentru a controla risipa de alimente.

Nici în Europa situaţia nu este mai bună. Parlamentul European a adoptat în acest an o rezoluţie care îndeamnă la luarea de măsuri pentru înjumătăţirea risipei de alimente, până în 2025. Îndemnul vine în contextul în care, anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor de la producător la consumator din UE, sunt irosite până la 50% din alimente.

În Europa, 79 de milioane de cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile.