România are cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim

112

Conform unui raport Eurofond, România are cel mai mare procent de oameni angajaţi pe salariul minim din Uniunea Europeană.

În general, creșterea salariului minim este mai accentuată în ţările cu un nivel salarial scăzut, iar între 1 ianuarie 2017 și 1 ianuarie 2018 România s-a aflat în topul creșterilor salariului minim, aceasta și din cauza nevoii de a compensa transferarea contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi, spun analiștii raportului.

Salariul minim în România s-a triplat în ultimii 4 ani, lucru ce nu s-a întâmplat în niciuna dintre ţările cu venituri mai mari. Doar în 2017, cel mai recent an pentru care există studii la nivel european, 40% dintre angajaţii din România au fost plătiţi cu salariul minim, cel mai mare procent din UE.

Această situaţie se aseamănă cu o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, această creștere înseamnă că situaţia multor angajaţi din România s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Pe de altă parte, aceasta arată că în continuare România este departe de nivelul de trai al ţărilor mai dezvoltate din Uniune. Sărăcia absolută și riscul de sărăcie și excluziune socială sunt în continuare alarmant de ridicate.

Conform cifrelor Eurostat, doar 1% dintre români au avut un venit total brut mai mare de 3.600 de lei pe lună, în 2017. Românii sunt printre cetăţenii europeni cei mai afectaţi de inegalitate, cu un venit de 4,4 ori mai mic decât venitul celor mai norocoși dintre români, adică cei cu salarii brute de peste 3.600 de lei pe lună, și de 35 de ori mai mic decât venitul celor mai bogaţi europeni.