Poligamia, populară printre creștinii din Kenya

1295

Sunt 5 ani de când autorităţile din Kenya au legalizat poligamia, iar numărul creștinilor care optează pentru această variantă este în creștere, în ciuda dezaprobării din partea bisericilor creștine. În prezent, mai bine de 1,5 milioane de kenyeni se află într-o căsătorie poligamă.

„Niciunde în Biblie nu se condamnă poligamia”, spune James Oketch, catolic practicant și soţ a 3 femei și tată a 13 copii. El aprobă decizia președintelui de a promulga legea poligamiei în 2014, spunând că președintele „înţelege cultura și societatea noastră. El iubește femeile și nu vrea ca ele să rămână singure și să înhaţe bărbatul altei femei. De fapt, ar trebui să sprijim poligamia de dragul femeilor noastre.”

Părerea lui Oketch nu este singulară. Religion News Service scrie că există un curent printre creștinii care sprijină poligamia, chiar și printre femei, cum că aceasta ar fi în beneficiul femeilor și al copiilor, care astfel nu ar crește fără tată, din moment ce adulterul și copiii apăruţi în afara căsniciei sunt fenomene comune.

„Noi naștem acești copii, dar nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea pentru ei. Dacă ești bărbat și poţi susţine 5 neveste, ia-ţi 5 neveste. Dacă ești bărbat și ai o poziţie care îţi permite să faci mulţi copii, fă-i. Poligamia nu este o crimă, ci ţine de cultură”, crede Gathoni Wamuchomba, femeie politician din centru Kenyei, care a propus introducerea unei legi care să le ceară bărbaţilor bogaţi să devină poligami.

Poligamia este însă departe de a fi o soluţie economică, avertizează episcopul Paul Korir al Bisericii Anglicane din Kenya. Ba chiar contribuie la sărăcie, din moment ce bărbaţi săraci ajung să întreţină familii prea mari, ceea ce le scade șansele copiilor la educaţie.

Poligamia este o practică veche în Kenya. Este acceptată la nivel cultural și era practicată și în afara legii. Însă legalizarea ei a însemnat o adevărată lovitură pentru mișcarea de emancipare a femeilor, care a luat avânt în ultimii ani în Kenya, demonstrată și prin funcţiile importante de conducere deţinute de femei în guvernul ţării.

„Este împotriva doctrinei creștine să ai mai mult de o nevastă. Și este timpul să sprijinim demnitatea femeii. Fac un apel la toţi catolicii și la toţi kenyenii să respingă încercările liderilor noștri de a sugera forme alternative ale familiei”, a delarat episcopul Philip Anyolo, președintele Conferinţei Episcopilor Catolici din Kenya.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.