România, într-un raport secret al Băncii Mondiale

21

Ziarul Gândul publică în exclusivitate concluziile unui raport secret al Băncii Mondiale privind România.

Conform publicaţiei, Banca Mondială desfiinţează în ultimul raport România aparatul fiscal din România. Între argumente se menţionează faptul că ţara are un buget făcut după ureche, direcţionat politic, și are un minister de finanţe central și reprezentat în teritoriu mai numeros decât al Angliei, Franţei sau Germaniei.

Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica nişte cheltuieli mari. Actualul buget al ţării, cum este el realizat, deviază semnificativ de la bugetul iniţial. Din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu există transparenţă şi predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale şi bugetare au crescut.

În plus România are cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene. La sfârşitul anului 2009 rata de contractare era de 38% din totalul proiectelor, iar cea de absorbţie, de 6%. La nivel mondial, România e pe locul 149 din 183 de ţări în ceea ce privește birocraţia stufoasă și timpul pierdut în plata celor 113 taxe. Personalul ministerului de finanţe ar putea fi redus cu 2-300 de persoane. Aproximativ 30% din cheltuielile de personal se duc în bonusuri acordate angajaţilor.

În document sunt analizate mai multe domenii ale activităţii financiar-economice ale administraţiei de la București, împreună cu soluţiile sau sugestiile oferite de Banca Mondială. Documentul obţinut de Gândul nu are caracter public şi este destinat bordului instituţiei şi oficialilor de la Bucureşti.