Săptămâna de 4 zile lucrătoare, pentru ca oamenii să se dedice rugăciunii

196

Guvernul din Gambia a decis scurtarea săptămânii de lucru la patru zile pentru angajaţii bugetari, pentru ca ultimele trei zile ale săptămânii să fie dedicate rugăciunii, vieţii sociale şi agriculturii.

Măsura nu îi va afecta pe angajaţii din sectorul privat, iar şcolile publice vor avea de ales dacă trec la programul de patru zile sau rămân la cel de cinci. Însă angajaţii vor lucra în continuare 40 de ore pe săptămână, vinerea fiind mereu liberă.

Decizia a fost luată din cauza majorităţii de credincioşi musulmani din ţară. De regulă, programul de lucru în ţările musulmane presupune zilele libere joia şi vinerea sau vinerea şi sâmbăta.

„Această reglementare va permite locuitorilor să dedice mai mult timp rugăciunilor, activităţilor sociale şi agriculturii – ceea ce înseamnă o întoarcere la pământ şi la consumarea produselor naturale. Aceasta va conduce la o naţiune sănătoasă şi prosperă", a declarat Yahya Jammeh, preşedintele Gambiei pentru BBC. Agricultura reprezintă principalul sector economic al ţării.

Obţinerea unei săptămâni mai scurte de lucru a fost, pe parcursul anilor, pe agenda mai multor state din lume. Oregon şi Texas au vrut în urmă cu câţiva ani să impună această măsură, însă proiectul legislativ nu a trecut în cele din urmă, arată Mediafax.

În Olanda săptămâna de lucru cu doar patru zile este la fel de practicată, însă nu reglementată. Aici unul din trei lucrători munceşte part-time sau 40 de ore în doar patru zile.