Sfârșit de relaţie pentru Merkel și Sarkozy?

18

„Ea avea nevoie el ca să atenueze impresia că Germania conduce Europa de una singură. El avea nevoie de ea pentru a lăsa impresia că Franţa mai este, în ciuda dificultăţilor economice, o putere politică." Așa își începe EUobserver analiza asupra evoluţiei cuplului „Merkozy", o relaţie care pare să se apropie de sfârșit.

Dacă luni bune în care cancelarul Angela Merkel și președintele Nicolas Sarkozy au părut duetul politic inseparabil, declarându-și reciproc admiraţia și susţinerea, asistăm astăzi la o schimbare vizibilă de direcţie.

Cândva foarte pedant în a lăuda „modelul german" după care și-a structurat campania electorală, Sarkozy, despre care Merkel spunea că îl va susţine „indiferent ce va face", a făcut pași înapoi. Potrivit analiștilor, vina pentru această schimbare este o au oponenţii președintelui, care l-au criticat că este prea servil faţă de Germania. În plus, și colegii de partid l-au sfătuit să nu se mai afișeze alături de cancelarul pe care opinia publică încă îl asociază cu reducerile bugetare.

De partea Berlinului, nici Merkel nu se mai arată deschisă faţă de relaţia cu Franţa, spun analiștii, mai ales după ce a refuzat o întâlnire cu principalul contracandidat al lui Sarkozy, socialistul Francois Hollande, care stătea foarte bine în sondaje.

Presa germană a început să întrebe dacă Merkel mai dorește să fie văzută ca un aliat în campanie pentru Sarkozy, în condiţiile în care, la o emisiune difuzată de postul radio Europe 1, președintele francez a declarat că urmează să aibă o întrevedere cu cancelarul german, însă că aceasta nu va fi la o adunare electorală, deoarece „campaniile electorale sunt treaba francezilor."