UE a blocat 495 mil. Euro destinate Ungariei

53

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat marţi blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv, informează EUobserver.

Unele state membre, în frunte cu Austria, au apreciat însă că decizia a fost puţin cam dură, mai ales că Spania a reușit să obţină concesii. „Am avut o dezbatere destul de lungă privind Spania și Ungaria, dar a meritat," a declarat comisarul pentru relaţii economice în cadrul UE, Olli Rehn. „Este un impuls pentru Ungaria pentru a lua măsuri severe și sustenabile de politică fiscală" a mai adăugat Rehn.

Decizia reprezintă o premieră şi a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013. Sancţiunea va fi ridicată imediat, dacă Ungaria va reuși să își reducă deficitul bugetar cu 0,5% până la 22 iunie.

Suma de 495 de milioane de euro reprezintă aproape o treime din cele 1,7 miliarde de euro la care Ungaria are dreptul în 2013 prin fondurile de coeziune care sunt acordate regiunilor defavorizate ale Uniunii Europene, în special ţărilor foste comuniste care au aderat în 2004 şi 2007.