Şomajul din Zona Euro a atins maximul istoric

16

Numărul total de şomeri, înregistrat la nivelul Zonei Euro, a atins un prag istoric în luna septembrie, înregistrând aproximativ 18,5 milioane de persoane fără un loc de muncă, adica 11,6% din totalul populaţiei active.

În ultimul an, procentul de şomeri din cele 17 ţări ce alcătuiesc Zona Euro a crescut de la 10,3% la 11,6%, iar tendinţa este una de creştere, relatează site-ul Euro News.

Spania este ţara care se află în cea mai dramatică situaţie. În timp ce, în medie, 25,8% dintre spanioli nu au un loc de muncă, situaţia tinerilor este cea mai gravă din istorie: aproximativ 54,2% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 25 de ani sunt şomeri, potrivit sondajului Eurostat din septembrie.

Şomajul ridicat înseamnă şi o inflaţie crescută la 2,5 procente. În contextul în care cinci dintre statele membre se află în recesiune (Grecia, Spania, Italia, Portugalia şi Cipru), economiştii se aşteaptă ca întreaga regiune să intre în recesiune la mijlocul lunii noiembrie. O recesiune este declarată în cazul a două trimestre cu creştere economică negativă.