3 argumente că uraganul Sandy a fost cauzat de om

363

Uraganul Sandy a îndreptat zilele acestea ochii şi atenţia întregii lumi spre Statele Unite, unde a lăsat în urma sa case devastate, oameni morţi şi inundaţii demne de cele mai nefericite recorduri. În timp ce victimele încearcă să revină la viaţa de dinainte, comunitatea ştiinţifică a identificat trei argumente care susţin că uraganul este o consecinţă firească a schimbărilor climatice determinate de om.

Momentan se pot face doar speculaţii, întrucât analizele durează câteva luni. Însă câţiva oameni de ştiinţă americani, ce au dat interviuri în presa americană (NPR, New York Times şi USA Today) au evidenţiat trei argumente în favoarea acestei idei.

Primul argument este temperatura ridicată a apelor de suprafaţă din Oceanul Atlantic, chiar înainte de uragan, mai ridicată decât temperaturile obişnuite pentru luna octombrie.

În plus, pentru un uragan de asemenea natură, temperatura ridicată a apei a condus la o cantitate de energie mai mare, care a crescut amploarea fenomenului meteo cu aproximativ 10%.

Al doilea argument este legat de topirea istorică de gheaţă din zona arctică din acest an, care a contribuit, de asemenea, la severitatea uraganului. Topirea gheţarilor este un fenomen cauzat direct de încălzirea globală, de care este responsabil şi omul, din cauza poluării şi a gazelor de seră.

Iar al treilea argument este legat de combinaţia celor doi factori anteriori. Aceştia ar afecta, împreună, curenţii atmosferici şi ar da naştere, în consecinţă, unor fenomene meteo extreme în regiunea centrală a globului. În consecinţă, este posibil ca asemenea fenomene să mai aibă loc mult mai des decât în trecut, când se formau o dată sau de două ori pe secol.