Șomajul în zona Euro atinge un prag istoric

25

Șomajul din zona Euro a atins un prag superior istoric în luna februarie: 10,8%, cel mai înalt nivel de la apariţia monedei Euro, în 1999. Statisticile Uniunii Europene arată că cel mai grav afectaţi de șomaj sunt tinerii și locuitorii ţărilor din sud.

Rata șomajului este în creștere pentru a zecea lună consecutiv, nivelul lunii februarie fiind un record pentru ultimii 15 ani, informează Eurostat, citată de AFP.

Liderii zonei Euro au promis că vor implementa strategii de creștere și de multiplicare a locurilor de muncă pentru a putea face faţă recesiunii, însă insistă că reducerile bugetare și reformele structurale trebuie să continue, pentru a putea reface încrederea în piaţă după doi ani de criză.

Potrivit agenţiei Eurostat, peste 17,1 milioane de bărbaţi și femei au rămas fără un loc de muncă în luna februarie, cu 162.000 mai mulţi decât cu o lună în urmă și cu 1,48 de milioane mai mult decât în urmă cu un an.

Deși în 18 state ale Uniunii Europene, rata șomajului a crescut, AFP notează că în România nivelul a rămas stabil. Spania este ţara cea mai afectată, cu o rată de 23,6%, urmată de Grecia cu 21%, Portugalia 15% și Irlanda 14,7%. Italia a atins recordul său de 9,3%. Cele mai puţin afectat state sunt cele din nord. Procentul șomajului în Austria este 4,2, cel din Olanda este 4,9, Luxemburg 5,2, iar Germania 5,7.