SUA vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2015

21

SUA vor devansa Rusia, devenind cel mai mare producător de petrol până în anul 2015, iar în următoarele două decenii vor fi, în mod probabil, independente din punct de vedere energetic, datorită exploatării zăcămintelor de şist.

Raportul anual World Energy Outlook al AIE, organizaţie care oferă consultanţă în domeniul energiei pentru 28 de state, prevede că preţul petrolului va urca la 128 de dolari pe baril până în anul 2035, iar consumul mondial va creşte cu 16%. De asemenea, subliniază faptul că SUA vor fi capabile să-şi asigure necesarul energetic din resurse interne, până în 2035, notează Mediafax.

Viitoarea independenţă din punct de vedere energetic a SUA se datorează exploatării zăcămintelor de şist din Dakota de Nord şi Texas. În felul acesta, SUA vor depăşi în anul 2015 pe cel mai mare producător de petrol din prezent, Rusia, după care în anul 2020, producţia se va stabiliza, iar în anul 2030, va pierde prima poziţie, potrivit raportului AIE.

În luna octombrie, producţia de petrol a SUA a atins 7,9 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de după martie 1989, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Cererea mondială va ajunge la 101 milioane de barili pe zi, în anul 2035. AIE estimează că până în anul 2035 vor fi închise numeroase rafinării, mai ales din Europa, ca urmare a creşterii capacităţii de rafinare în Asia şi Orientul Mijlociu şi a reducerii cererii în multe ţări dezvoltate.