Studiu: Circumcizia ar putea preveni cancerul de prostată

123

Un nou studiu sugerează că bărbaţii care au fost circumcişi înainte de primul contact sexual prezintă un risc mai scăzut de apariţie al cancerului de prostată decât cei necircumcişi.

Rezultatele studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington arată că bolile cu transmitere sexuală sunt de regulă legate de cancerul de prostată, întrucât infecţiile produse de acestea determină inflamarea prostatei. Cercetătorii care au realizat studiul sugerează că circumcizia ar putea împiedica cancerul prin îndepărtarea pielii sub care se creează un mediu prielnic pentru infecţii.

Studiul a fost realizat pe 1.754 de bărbaţi bolnavi de cancer de prostată şi 1.645 de bărbaţi sănătoşi. Aceia care au fost circumcişi au avut un risc de îmbolnăvire mai mic cu 15% decât semenii lor necircumcişi. De asemenea, bărbaţii circumcişi au dezvoltat cancere mai puţin agresive într-un procent cu 18% mai mic.

Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă circumcizia pentru prevenirea cancerului de prostată, deoarece nu există suficiente dovezi pentru a demonstra ipoteza. Rezultatele studiului prezent doar subliniază o corelaţie între procedură şi un risc mai scăzut de îmbolnăvire, nu o relaţie cauză-efect. 

Pentru moment, rezultatul reprezintă un progres în înţelegerea factorilor care contribuie la apariţia cancerului de prostată. Expunerea la boli cu transmitere sexuală şi rolul pe care îl poate juca circumcizia în micşorarea numărului de infecţii pot fi 2 factori importanţi, dar este prea devreme ca circumcizia să fie declarată o modalitate eficientă de a împiedica apariţia cancerului.