Esenţiale azi, 11 iulie

93

Președintele Klaus Iohanis participă la Summitul NATO

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent miercuri și joi la Bruxelles, unde va participa la Summitul Alianţei Nord-Atlantice. Pe agenda întâlnirii se află o reuniune a consiliului nord-atlantic, o întâlnire de lucru a liderilor aliaţi, precum şi o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support, din Afganistan. În plus, va fi organizată o reuniune distinctă la cel mai înalt nivel, la care vor participa și Georgia și Ucraina, iar tema discuţiilor va fi evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre. O altă temă importantă este procesul de adaptare a Alianţei la realităţile mediului actual de securitate.

Președintele american va fi de asemenea prezent la summit. Acesta a fost mustrat de președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, care l-a acuzat că a criticat Europa „aproape zilnic”, în ciuda faptului că SUA nu are și nu va avea un aliat mai bun decât UE. Tusk i-a reamintit președintelui că trupele europene au luptat și au murit în Afganistan după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au ajuns marţi la un acord privind o cooperare mai strânsă pentru protejarea cetăţenilor statelor membre, prin amplificarea interoperabilităţii militare, combaterea terorismului şi ameninţărilor convenţionale şi neconvenţionale.

Mexic: 40% din ţară este paralizată de violenţă

Președintele Mexicului, Alfonso Romo, a declarat că în 40% din ţară domnește o stare de insecuritate cronică, pe fondul „războiului împotriva drogurilor”. „Situaţia în care ne aflăm nu s-a întâmplat peste noapte, drept urmare nu o vom rezolva peste noapte. (…) Dar, până în 2024, Mexicul va fi din nou o ţară de pace și liniște”, a declarat politicianul Alfonso Durazo. Planurile guvernului de reducere a violenţei includ creșterea salariilor poliţiei, eradicarea corupţiei, luarea în considerare a dezincriminării marijuanei, amnistia pentru infractorii de nivel inferior și punerea unui accent mai mare pe prevenirea criminalităţii.

Premierul ceh, susţinut de comuniști

Premierul ceh, Andrej Babis, și liderul Partidului Social Democrat ceh, Jan Hamacek, au semnat un nou acord guvernamental de coaliţie, care va fi susţinut de Partidul Comunist. Pentru prima dată după Revoluţia de Catifea, din 1989, comuniștii ar putea ajunge la guvernare în Cehia. Acordul, care a fost discutat de luni de zile, a dus la proteste recente, unde mii de oameni din Praga și-au manifestat îngrijorarea faţă de starea democraţiei Republicii Cehe și de redeșteptarea politică a unui partid comunist care a propus ruperea legăturilor militare și economice cu Occidentul. Totuși, „semnarea acordului de coaliţie este un pas important care pune capăt unei perioade de instabilitate în Republica Cehă”, potrivit lui Petr Vurbs, un purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat.

Noul ministru de finanţe al Turciei este chiar ginerele președintelui turc

Numirea în funcţia de ministru de finanţe a lui Berat Albayrak, ginerele președintelui Turciei, Recep Erdogan, a provocat cea mai mare tulburare pe piaţa financiară locală de la lovitura militară eșuată, ce a avut loc cu doi ani în urmă. Dezamăgirea investitorilor fată de Albayrak este mai puţin legată de acreditările sale economice, cât de apartenenţa la familia prezidenţială. Astfel, criticii consideră că noul ministru va fi doar o persoană care va urma îndeaproape îndrumările președintelui și se va supune deciziilor sale.

Cum înţeleg Germania și China să protesteze faţă de noile taxe impuse de SUA

Cancelarul german, Angela Merkel, și premierul chinez, Li Keqiang, au vorbit luni despre angajamentul lor faţă de un sistem comercial multilateral, ca urmare a deciziei Washingtonului de a impune tarife pe scară largă, declarând că este în beneficiul tuturor. Cele două ţări au semnat tranzacţii în valoare de 20 de miliarde de euro, iar Li a declarat reporterilor că proiectele comune au demonstrat modul în care naţiunile ar putea lucra împreună. Pe lângă numeroasele proiecte comune de cooperare între agenţiile guvernamentale, și companii precum BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens și Bosch au anunţat tranzacţii și parteneriate.

În plus, Germania va găzdui o fabrică a gigantului chinez în domeniul bateriilor pentru autoturismele electrice Contemporary Amperex Technology, care este unul dintre primii producători de celule de baterii din lume.

Beniamin Netanyahu, în vizită în Rusia

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, se va afla miercuri într-o vizită în Rusia, pentru a se întâlni cu liderul rus, Vladimir Putin, în vederea discuţiilor cu privire la cooperarea bilaterală, a unor chestiuni de interes internaţional, inclusiv conflictul Israel-palestinieni ori războiul din Siria. De asemenea, premierul israelian ar putea asista şi la meciul Anglia-Croaţia din semifinalele Cupei Mondiale din Rusia.

China: disident al democraţiei, condamnat la 13 ani de închisoare

Qin Yongmin, cofondator al Partidului Democraţiei Chineze și unul dintre cei mai importanţi militanţi ai democraţiei din China, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”. Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, a petrecut deja 22 de ani în spatele gratiilor. Acesta a „refuzat să coopereze cu instanţa” și a rămas tăcut pe tot parcursul procesului, a informat avocatul pentru drepturile omului Lin Qilei. Frances Eve, cercetător al apărării drepturilor omului din China, a declarat că disidentul a fost „judecat pentru încrederea sa într-o China democratică, precum și pentru acţiunile sale de apărare a drepturilor omului”.

Facebook, amendat cu 500.000 de lire

Facebook a fost sancţionat marţi cu amenda maximă, de 500.000 lire, de către autorităţile britanice, pe fondul scandalului Cambridge Analytica. Biroul Comisarului pentru Informaţii al Marii Britanii, ICO, a constatat că Facebook a încălcat propriile reguli și nu a reușit să se asigure că firma Cambridge Analytica a șters datele cu caracter personal, deși Cambridge Analytica a dat asigurări că le-a șters după solicitarea Facebook din decembrie 2015.

În același timp, Facebook a anunţat că a dat voie companiei rusești Mail.ru Group să colecteze date despre utilizatori prin intermediul mai multor aplicaţii. Mail.ru Group a fost condusă de Yuri Milner și a investit suma de 200 de milioane de dolari în Facebook, în ianuarie 2009. Milner a investit sute de milioane de dolari în companii de tehnologie, bani care proveneau de la companii deţinute de statul rus. Yuri Milner a înfiinţat Netbridge Rusia, în 2000, împreună cu fondul de investiţii NCH, lansând ulterior Netbridge România (Okazii.ro) în același an.

România: TVA-ul la căldură și apă caldă a fost redus la 5%

TVA-ul la energia termică destinată populaţiei a fost redus de la nivelul actual, de 19%, la doar 5%, potrivit unui proiect de modificare a Legii Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică adoptat marţi de Camera Deputaţilor și care va intra în vigoare de anul viitor. În plus, cererile de debranșare a blocurilor și de deconectare a apartamentelor de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi aprobate și permise decât în afara arealelor din localităţi decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.


România: Un cutremur major va afecta 75% din populaţie

În România există peste 7,2 milioane de locuinţe neasigurate și, în eventualitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mare, 75% din populaţia României va fi afectată, iar infrastructura ţării – în proporţie de 45%, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un document oficial.
Într-o astfel de circumstanţă, statul nu are nicio obligaţie de a le oferi ajutor celor afectaţi ale căror case au fost avariate și nu aveau asigurare obligatorie pentru locuinţă valabilă la momentul producerii unui astfel de cutremur. Deși legea prevede amenzi de până la 500 de lei pentru cei ce nu își asigură locuinţa, la sfârșitul anului trecut, numărul celor care au încheiat contracte asiguratorii a scăzut cu 0,6% comparativ cu decembrie 2016.