Esenţiale azi, 24 august

127

România: decese și cazuri de infecţii cu West Nile

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până în prezent au fost înregistrate 56 de cazuri de meningită/meningo-encefalită şi şase decese cauzate de infecţia cu virusul West Nile. Ministerul Sănătăţii le recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice procesul de dezinsecţie în localităţi, cu scopul prevenirii răspândirii infecţiei. Autorităţile sanitare au informat că infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Experţii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă ca, în cazul în care identificaţi următoarele semne și simptome, să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupţii cutanate.

Sancţiunile impuse de SUA Rusiei au intrat în vigoare

Joi au intrat în vigoare sancţiunile anunţate de Statele Unite împotriva Rusiei. „La ora actuală, pe aceste liste se află în jur de 450 de operatori economici ruşi. De fapt, toate structurile importante ale complexului financiar, energetic, din industria apărării şi mulţi oameni de afaceri şi întreprinderi mari şi mici, precum şi o bună parte dintre oficialii noştri din structurile de stat sunt vizaţi, motiv pentru care Moscova va răspunde cu măsuri simetrice la extinderea listelor negre ale SUA”, a declarat joi ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov.

Mexic: Sexul în locuri publice a devenit legal

În Guadalajara, cunoscut drept unul dintre cele mai conservatoare oraşe din Mexic, oficialii au aprobat o lege care permite relaţii sexuale în public, poliţia nemaiavând autoritatea de a sancţiona actele sexuale publice, atâta timp cât nu există nicio plângere din partea unui terţ. Măsura a provocat indignare în rândul localnicilor, care o privesc drept o problemă morală şi care atrag atenţia că violatorii şi pedofilii îşi vor putea abuza victimele mai uşor. O astfel de măsură a fost adoptată și în Amsterdam, unde este permis sexul în public în parcul Vondelpark.

Trump prevede un dezastru dacă va fi demis

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că în eventualitatea în care democraţii ar prelua controlul Camerei Reprezentanţilor după alegerile din noiembrie şi l-ar destitui din funcţie, „piaţa financiară s-ar prăbuşi”, iar „toată lumea ar fi foarte săracă”. Discuţiile despre destituirea sa au căpătat amploare după ce fostul avocat al preşedintelui, Michael Cohen, a recunoscut că, la solicitarea lui Trump, a cumpărat tăcerea a două femei care au avut o relaţie cu președintele.

UE acordă ajutor financiar Iranului

Comisia Europeană a aprobat joi acordarea unui ajutor de 18 milioane de euro Iranului, pentru a contrabalansa efectele sancţiunilor americane şi a salva acordul nuclear din 2015. Potrivit şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, Uniunea Europeană este „angajată să susţină” acordul nuclear din 2015, acest nou pachet financiar având rolul de a extinde relaţiile economice şi sectoriale în zone care sunt în avantajul direct al cetăţenilor UE. Suma acordată face parte dintr-un pachet mai amplu, de 50 de milioane de euro, de asistenţă economică şi socială pentru Iran, convenit în urma acordului din 2015.

Atac în Franţa

Autorităţile franceze au anunţat că două persoane au fost omorâte, iar alte două au fost rănite joi, în urma unui atac cu cuţitul. Incidentul a avut loc în Trappes, regiunea Yvelines, Franţa. Atacatorul a fost împușcat mortal de către poliţie, iar în timpul incidentului acesta ar fi strigat „Allahu Akbar”. Potrivit autorităţilor locale, cele două persoane ucise sunt mama și sora individului. O anchetă a fost demarată în acest caz, iar poliţia caută să afle dacă acest eveniment a avut caracter terorist, deși gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat deja atacul.

România: Rata șomajului în iulie a fost de 3,5%

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat că rata șomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,50% în luna iulie a acestui an, cu 0,70 puncte procentuale mai redusă faţă de luna iulie a anului 2017 și cu 0,2% mai mare faţă de iunie 2018. Tendinţa de creștere a ratei șomajului în iulie faţă de iunie a fost influenţată de înregistrarea absolvenţilor unităţilor de învăţământ în evidenţele ANOFM.

Facebook scoate Onavo VPN din App Store

Facebook a fost obligată să scoată din App Store aplicaţia Onavo, un serviciu de VPN achiziţionat în 2013, din cauza încălcării regulilor de colectare a datelor. Onavo a început ca un startup israelian menit să ajute utilizatorii să-și monitorizeze consumul de date mobile, însă ulterior colecta toate datele de trafic ale utilizatorului, atât pentru navigarea pe web, cât și pe cele din folosirea aplicaţiilor.

Fosta președintă a Coreei de Sud, condamnată la închisoare

Fosta preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost condamnată definitiv la 25 de ani de închisoare, de o curte de apel din Seul, într-un scandal de corupţie ce a dus la înlăturarea ei de la putere la începutul anului 2017. Se pare că fosta președintă a colaborat cu prietena ei, Choi Soon-sil, pentru a primi zeci de miliarde de dolari de la mari conglomerate, precum Samsung şi Lotte, pentru a ajuta familia lui Choi şi fundaţiile nonprofit deţinute de aceasta.

Tunel secret pentru transportul drogurilor între SUA și Mexic

Un tunel secret, lung de 180 de metri, care începea din subsolul unui fost restaurant din statul Arizona și ajungea până la o casă din San Luis Rio Colorado, în Mexic, a fost descoperit de către autorităţile americane. În urma descoperirii, proprietarul imobilului din Arizona a fost arestat. Autorităţile au informat că ofiţerii au găsit două containere de narcotice, cu o valoare de peste 1 milion de dolari. În containere erau 118 kg de metamfetamină, 6 grame de cocaină, 3 kg de fentanil şi 21 kg de heroină.