Protestanţii americani și-ar dori biserici segregate politic

126

În ultimii ani, America a suferit din cauza neînţelegerilor politice, care nu au lăsat neafectate nici bisericile protestante. Mai bine de jumătate dintre protestanţi preferă să meargă la biserică cu oameni care le împărtășesc opiniile politice, arată un raport realizat de LifeWayResearch.

La fel ca multe alte locuri din America, și bisericile suferă de pe urma neînţelegerilor politice. Iar cei cu vârsta sub 50 de ani care vin la biserică preferă ca taberele politice să fie bine divizate în biserică”, explică Scott McConnell, director al LifeWayResearch.

Organizaţia a intervievat mai bine de 1.000 de americani care merg cel puţin o dată pe lună la o biserică protestantă sau neconfesională. Aproximativ 46% dintre aceștia au declarat că preferă să meargă la biserică cu oameni care le împărtășesc coloratura politică, iar în grupa de vârstă 18-49 de ani procentul a crecut la 57%.

Metodiștii (57%), neconfesionalii (51%) și baptiștii (49%) sunt în fruntea listei celor care și-au exprimat această dorinţă. Cu doar 33%, luteranii par să fie cel mai puţin deranjaţi de ideea că trebuie să își împartă biserica cu oameni care au alte opinii politice. Așa cum era de așteptat, bărbaţii mai mult decât femeile tind să fie deranjaţi de acest aspect și în special în grupa de vârstă 35-49 de ani.

Iar, cu cât crește frecventarea bisericii, cu atât cresc și nemulţumirile pe subiect – cei care merg la biserică cel puţin o dată pe săptămână sunt mult mai deranjaţi să împartă biserica cu oameni de altă opinie politică decât cei care merg la biserică doar o dată sau poate de două ori pe lună.

Doar vreo 30% din cei incluși în studiu nu cunosc care sunt preferinţele politice ale celor care le frecventează biserica, mai arată studiul. Cu toate acestea, doar 1 din 10 s-ar gândi serios să își părăsească biserica din cauza anumitor poziţii politice. „Politica nu e singurul lucru la care se gândesc cei care merg la biserică. În unele biserici, nici măcar nu este amintit, cel puţin nu printre enoriași”, mai spune McConnell.

Aceste detalii din viaţa bisericilor americane sunt importante în contextul în care 52% dintre cei care au votat la alegerile prezidenţiale din 2016 sunt americani care merg cel puţin o dată pe lună la biserică, în special protestanţi, conform datelor Centrului de Cercetare Pew.