Esenţiale azi, 27 iulie

161

Caniculă și poluare în Europa

Temperaturile tot mai mari din Europa, în special cele înregistrate în nordul continentului, creează tot mai multe probleme. În Suedia s-au înregistrat incendii de proporţii, iar în Olanda este decretată stare de caniculă de 12 zile. Belgia de asemenea este sub cod galben de caniculă.

Franţa, în schimb, se află pentru a treia zi consecutiv sub o serie de restricţii din cauza poluării accentuate, generate de traficul intens. Circulaţia mașinilor poluante și a celor de peste 3,5 tone este interzisă vinerea în Paris, iar parizienii sunt rugaţi să utilizeze cât mai des transportul în comun. Prin intermediul acestei măsuri, oficialii speră să reducă noxele cu 32%.

SUA ameninţă Turcia în cazul pastorului Andrew Brunson

Președintele Trump a ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă nu-l va elibera pe pastorul american Andrew Brunson, acuzat că ar fi participat la lovitura de stat eșuată de acum doi ani.

Un tribunal din Turcia a decis miercuri ca Brunson, care se află în închisoare de 21 de luni, să rămână în arest la domiciliu sub supraveghere. La finalizarea procesului, dacă va fi găsit vinovat, pastorul ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Ţara în care transportul cu autobuzul este gratuit

Estonia este prima ţară din Uniunea Europeană care oferă transport gratuit cu autobuzul la nivel naţional, în dorinţa de a limita consumul de combustibili fosili, dar și exodul spre orașe. „Trebuie să găsim modalităţi de a încuraja oamenii să călătorească într-o manieră mai ecologică”, a precizat Kadri Simson, ministrul economiei şi infrastructurii.

Pe termen lung, este de așteptat ca și traficul feroviar să crească și să se dezvolte în zonele în care numărul pasagerilor este în creștere, cred autorităţile. Anul trecut, parlamentul estonian a decis limitarea consumului naţional de carburanţi fosili astfel încât consumul anual să nu crească peste nivelul anului 2012.

Continuă dezastrele din Grecia

Atena a fost lovită joi la prânz de o fortună puternică ce a afectat drumurile din nordul capitalei, transformându-le în râuri. Ca urmare a precipitaţiilor abundente ce ar fi putut pune în pericol participanţii la trafic, poliţia rutieră a închis principalele drumuri din Kifisia şi Nea Erythrea.

În plus, 140 de apeluri au fost preluate de la persoanele ale căror case fuseseră inundate, iar în Marousi zeci de mașini dintr-o parcare au fost acoperite de apă. În timpul acesta, echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori în zonele afectate de incendiile puternice ce au distrus localitatea Mati și au dus la moartea a cel puţin 85 de persoane.

A crescut valoarea producţiei agricole din România

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că valoarea producţiei agricole din România a crescut anul trecut cu 12,5%, până la 78,5 miliarde de lei comparativ cu anul precedent. În același timp, valoarea producţiei animale a scăzut cu 0,4% faţă de anul precedent. Zona de servicii agricole a înregistrat o scădere majoră, de 1%, adică 945,5 milioane de lei.

Ponderea cea mai mare din valoarea totală a producţiei vegetale o reprezintă cerealele (34,8%), urmate de legume (17,9%), plante uleioase (13,4%) și alte grupe (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori) cu 9,6%.

Rusia vrea să adopte o lege împotriva știrilor false

Parlamentul rus urmează să voteze un proiect de lege prin care site-urile din Rusia care au mai mult de 100.000 de vizitatori pe zi vor fi obligate ca în 24 de ore de la primirea notificării să șteargă sau să corecteze o știre falsă, dar și comentariile defăimătoare. Dacă termenul nu se respectă, amenda poate ajunge la 800.000 de dolari.

Criticii văd în proiectul de lege o măsură care ar putea limita libertatea de exprimare pe internet.

Wi-Fi gratuit în București

Consilierii Primăriei Generale şi-au dat acordul pentru implementarea unui proiect privind oferirea de internet Wi-fi gratuit în Bucureşti. În proiect nu sunt furnizate prea multe amănunte privitoare la implementare sau cost, dar se precizează că ar urmări îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat Guvernul prin Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020.

„Guvernul României a aprobat, prin HG nr. 245/7 aprilie 2015, Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Documentul preia şi adaptează la situaţia ţării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa (…), iar municipiul Bucureşti îşi propune să realizeze proiectul Wi-fi în Bucureşti, care să asigure acces gratuit la internet în Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.

Urmează cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti a informat că în noaptea de vineri spre sâmbătă va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului XXI, iar dacă va fi senin, eclipsa va fi vizibilă și din România. Observatorul va fi deschis publicului între orele 21:00-03:00.

Pentru București, luna va răsări la ora 20:37, iar intrarea în umbră a acesteia va începe la ora 21:24. Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei la ora 22:29, când va căpăta nuanţe de portocaliu și cărămiziu. Maxima eclipsei, când luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23:22. Eclipsa se va încheia la ora 02:29.

A fost creat un nou tratament anti-HIV

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a creat un nou tratament anti-HIV, mai simplu, dar la fel de eficient ca terapia tradiţională. Tratamentul este de fapt o combinaţie experimentală de dolutegravir şi lamivudină, care, în urma testelor clinice, s-a dovedit la fel de eficientă ca tripla terapie standard anti-HIV, produsă de compania concurentă Gilead Sciences.

În urma studiilor, oamenii de știinţă au arătat că nivelul de control al virusului în cazul pacienţilor cărora li s-a administrat dolutegravir şi lamivudină a fost de 91%, faţă de 93% în cazul bolnavilor care au primit tripla terapie standard.

Administraţia Trump: 1.800 de copii, reuniţi cu familiile lor

Din cei peste 2.500 de copii separaţi de părinţi din cauza politicii „toleranţa zero”, administraţia Trump a informat că a reunit peste 1.800 de copii migranţi cu membrii familiei. Peste 700 de copii nu sunt „eligibili” să fie reuniţi, între aceștia fiind 431 de copii ai căror părinţi nu mai sunt în SUA, și 120 de copii ai căror părinţi au respins reunificarea, au precizat surse guvernamentale.

Guvernul a instituit politica toleranţei zero faţă de imigraţia ilegală la graniţa cu Mexicul la începutul acestui an, însă în urma reacţiilor virulente, administraţia Trump a renunţat la măsură.

Iran: „Dacă SUA începe războiul, noi îl vom termina”

Comandantul forţei de elită Quds a Gardienilor Revoluţiei din Iran, Qassem Soleimani, l-a avertizat joi pe președintele american să nu iniţieze o acţiune militară împotriva Iranului, precizând că, dacă Washingtonul va începe un război, Teheranul este cel care îl va încheia. „Trump ar trebui să știe că suntem o ţară de martiri și că îl așteptăm. Suntem aproape, unde nici nu își poate imagina. Suntem pregătiţi”, a declarat Qassem Soleiman în cadrul unui discurs susţinut în orașul Hamedan.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat duminică Iranul să „nu mai ameninţe niciodată SUA”, în caz contrar ţara riscând să suporte consecinţe „pe care puţini le-au cunoscut de-a lungul istoriei”.

A murit Adem Demaci

Adem Demaci, supranumit și „Mandela de Kosovo” ca urmare a anilor îndelungaţi petrecuţi în închisorile din Iugoslavia în timpul lui Tito pentru că lupta împotriva discriminării minorităţii albaneze, a decedat la vârsta de 82 de ani.

Parlamentarii din Kosovo au ţinut un minut de reculegere pentru Demaci, „a cărui viaţă şi muncă vor fi amintite atâta timp cât naţiunea albaneză şi albanezii vor trăi”, a precizat Xhavit Haliti, vicepreşedintele Parlamentului din Kosovo.