Esenţiale azi, 3 octombrie

120

Cine propune ieșirea României din UE

Pe fondul dezbaterilor din Parlamentul European cu privire la statul de drept și al referendumului cu privire la redefinirea familiei, a fost lansată propunerea ca România să iasă din UE. Iniţiatorul propunerii este Daneil Dragomir, un fost colonel SRI, care este condamnat în două dosare și anchetat în altul. Acesta a spus că România trebuie să fie un stat suveran, că marile corporaţii străine ne fură resursele și nu plătesc taxele și că plătim la UE mai mult decât primim prin fondurile europene.

Pe fondul acesta, formaţiunea condusă de Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună (RO+), le-a solicitat partidelor din coaliţia guvernamentală și Guvernului României să oprească orice formă de acţiune politică sau de propagandă care ar avea drept consecinţe scoaterea României din UE.

Coreea de Nord a refuzat oferta de pace a Statelor Unite

Oficiali din Coreea de Nord au declarat marţi că refuză să renunţe la armamentul nuclear în schimbul unei declaraţii oficiale din partea Statelor Unite prin care să se pună capăt Războiului Coreei (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace. Coreea de Nord a precizat că „sfârșitul războiului nu este un cadou”, iar un tratat de pace nu este un „element de târguială”. Phenianul este gata să ia măsuri precum renunţarea la arsenalul său nuclear „dacă Statele Unite iau măsuri corespunzătoare”. Oficialii nord-coreeni nu au oferit însă detalii.

Producţia globală de deșeuri se dublează până în 2050

Încă de la începutul Revoluţiei Industriale, economiile occidentale au prosperat pe baza principiului „a lua, a face, a dispune”. Dar deșeurile rezultate din Europa și America în secolul XX nu au fost nimic în comparaţie cu cele produse în prezent de economiile emergente precum China. Potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale, în 2016 lumea a generat 2 miliarde de tone de deșeuri și gunoaie de uz casnic și comercial. Acest lucru echivalează cu 740 de grame de deșeuri produse zilnic de fiecare bărbat, femeie și copil de pe Pământ. Banca Mondială apreciază că, până în 2050, producţia globală de deșeuri se va dubla, iar creșterea va fi generată de ţările în curs de dezvoltare.

România și-a pierdut dreptul de vot la Agenţia Spaţială Europeană

România și-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene din cauza celor peste 50 de milioane de euro pe care îi datorează acestei instituţii, a declarat fostul ministru al educaţiei şi cercetării, Sorin Cîmpeanu. Deși fostul ministru a subliniat că din cauza aceasta se vor pierde multe contracte de finanţare pentru proiectele de cercetare din ţară, reprezentanţii Agenţiei au precizat că momentan niciun contract în derulare nu este afectat. Actualul ministru al cercetării a declarat că în cel mai scurt timp va avea o poziţie oficială pe acest subiect.

Ungaria face pași spre dictatură

Ungaria a introdus ieri noi măsuri cu privire la organizarea manifestaţiilor. Potrivit noilor reglementări, poliţia va putea interzice manifestaţiile dacă va considera că afectează siguranţa sau ordinea publică, sau drepturile și libertăţile altora. În plus, manifestaţiile pot fi intezise şi dacă, prin durata sau mijloacele folosite, afectează viaţa privată a altor persoane sau demnitatea comunităţilor naţionale etnice ori religioase. Unele ONG-uri sunt de părere că aceste reglementări le dau autorităţilor dreptul de a interzice în mod arbitrar orice protest.

Tot în Ungaria, în ultimii patru ani, ziare, posturi de radio şi de televiziune critice faţă de Orban şi-au schimbat proprietarii. Ulterior unele dintre ele au fost închise, iar altele şi-au schimbat rapid şi radical tonul. Guvernul însă a negat că încearcă să submineze libertatea presei sau să influenţeze mass-media.

Susţinători ai ISIS s-au infiltrat în tabăra de migranţi din Lesbos

În tabăra de migranţi Moria, de pe insula grecească Lesbos, bande de sirieni militanţi ai grupării teroriste ISIS au instaurat un regim de teroare și au impus Șaria, legea islamică. Ofiţeri de securitate germani au confirmat că membri ai Statului Islamic trăiesc în Moria împreună cu 8.000 de solicitanţi de azil, iar directorul Europol a avertizat că peste 30.000 de persoane radicalizate se află în prezent în Europa.

A scăzut încrederea în papă

Încrederea catolicilor americani în capacitatea papei Francisc de gestionare a scandalurilor sexuale din cadrul Bisericii Catolice a scăzut în mod substanţial în ultimele luni, se arată în cel mai recent sondaj al Centrului de Cercetare Pew. Raportul, publicat marţi, arată că doar trei din zece adulţi catolici (31%) au declarat că Francisc face o treabă „excelentă” sau „bună” în ceea ce privește găsirea de soluţii privind abuzurile sexuale asupra copiilor. Acest procent a scăzut cu 24 de puncte procentuale din 2015.

Un primar italian pro-refugiaţi a fost arestat pentru „sprijinirea migraţiei ilegale”

Primarul Domenico Lucano, din orașul italian Riace, care a fost inclus de revista Fortune în anul 2016 în topul celor mai mari lideri ai lumii și căruia de asemenea i-au fost recunoscute meritele pentru integrarea refugiaţilor, a fost plasat în arest la domiciliu din cauza suspiciunii că ar sprijini imigraţia ilegală. Arestarea lui vine la o săptămână după ce ministrul de interne de extrema dreaptă, Matteo Salvini, a anunţat o serie de măsuri anti-imigraţie și de pedepse pentru cei care ajută imigranţii.

Pentru comparaţie, în Franţa, Ministerul Muncii are în vedere finanţarea de programe și cursuri care să îi ajute pe migranţi să își găsească un loc de muncă. Până la 5.000 de refugiaţi ar urma să beneficieze de aceste cursuri, până în 2019. Bugetul total pentru profesionalizarea migranţilor este de 15 miliarde de euro.

O firmă din Noua Zeelandă reduce săptămâna de lucru

Cei 250 de angajaţi ai companiei Perpetual Guardian, din Noua Zeelandă, vor avea începând cu luna noiembrie o săptămână de lucru de doar 4 zile. Decizia a venit după o perioadă de testare în lunile martie și aprilie, când angajaţii au lucrat doar patru zile pe săptămână, dar au fost remuneraţi pentru cinci zile. Odată cu creșterea productivităţii s-a remarcat și o creștere a stării de bine și a implicării angajaţilor. Întrucât managerul companiei, Andrew Barnes, urmărește „îmbunătăţirea productivităţii ca urmare a sporirii eficienţei la locul de muncă”, conducerea a luat decizia reducerii săptămânii de lucru.