Fără mașini pe benzină sau diesel în Danemarca

168

Danemarca a propus interzicerea vânzării de autovehicule noi pe motorină și pe benzină începând cu anul 2030 și a modelelor hibrid din anul 2035.

Prin aceste iniţiative, Danemarca se alătură eforturilor internaţionale de promovare a vehiculelor electrice în vederea reducerii poluării aerului și a combaterii schimbărilor climatice.

Deși în anul 2016 guvernul danez s-a pronunţat în favoarea creșterii impozitului pe autovehiculele electrice, măsură ce a dus la scăderea cu aproape 3 procente a vânzărilor de mașini electrice noi, în prezent oficialii doresc să încurajeze oamenii să cumpere doar astfel de vehicule. „Este o mare ambiţie, care va fi greu de realizat. Dar tocmai de aceea trebuie să încercăm”, a declarat marţi premierul danez, Lars Lokke Rasmussen. Propunerea oficială va fi făcută de guvern în cursul zilei de marţi şi va fi trimisă spre aprobare în Parlament.

La nivel global, tot mai multe ţări fac front comun împotriva poluării și a încălzirii climatice, iar măsurile vizează stoparea fabricării și a comercializării maşinilor diesel sau pe benzină, care vor fi interzise în viitorul apropiat în tot mai multe ţări.

Norvegia a anunţat că, începând cu anul 2025, nu va mai permite decât vânzarea automobilelor electrice, iar India și-a declarat intenţia de a face același lucru începând cu anul 2030. Și Marea Britanie s-a angajat să interzică mașinile noi pe benzină și diesel începând cu anul 2040.

Roma intenţionează să oprească intrarea în orașe a autovehiculelor diesel până în 2024, în timp ce autorităţile de la Paris vor să interzică atât autovehiculele pe benzină, cât și automobilele diesel până în 2030. Primarii din Atena, Madrid și Mexico City au declarat că intenţionează să interzică vehiculele diesel din centrele orașelor până în 2025.

Toate aceste măsuri vor afecta industria producătorilor de petrol și vor transforma industria automobilelor, în care marii producători la nivel global se luptă să se adapteze noii lumi a vehiculelor electrice. Deja, mai mult de jumătate din toate autoturismele noi care se cumpără în Norvegia sunt vehicule electrice sau hibride. În 2017, Volvo a devenit primul constructor auto tradiţional care a eliminat treptat vehiculele cu motor cu combustie internă, anunţând că toate modelele lansate după 2019 vor fi electrice sau hibride.

Pe acest fond, experţii susţin că vânzările vehiculelor diesel în Uniunea Europeană ar putea scădea până la 5% din piaţa auto în 2030. Conform datelor actuale, vânzările au fost deja afectate, iar declinul se va accelera. Între anii 2015-2017, preferinţa pentru diesel a scăzut pe piaţa europeană de la 52% la 45%, conform unui studiu realizat de firma de consultanţă AlixPartners.