Esenţiale azi, 30 august

77

Autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov, gata până în 2023

Guvernul a aprobat studiul de fundamentare în vederea realizării și operării, în parteneriat public-privat, a autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov. Potrivit autorităţilor, până la finele anului urmează să fie semnat contractul de execuţie. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că durata de proiectare și execuţie va fi de maximum 4 ani, cu începere din 2019, la un cost estimat la 1,36 miliarde euro.

Măsuri drastice pentru taximetriști

Primăria Capitalei împreună cu Ministerul Transporturilor promit adoptarea de măsuri drastice pentru taximetrie. Taxiurile înșiruite la Gara de Nord, la aeroport și în zona Centrului Vechi vor putea fi preluate pe baza unui bon de ordine în funcţie de ordinea în care sunt așezate mașinile. Oficialii susţin necesitatea unei astfel de măsuri întrucât sunt în continuare taximetriști care refuză cursele și negociază preţul, în ciuda regulamentului de conduită adoptat prin hotărâre de Consiliu General.

Deficitul bugetar, în parametri plănuiţi

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că deficitul bugetar la 7 luni este de 1,26% din Produsul Intern Brut (PIB), „adică suntem exact în parametrii pe care Parlamentul, Guvernul i-a anticipat, i-a aprobat”, iar execuţia bugetară, deși publicată cu o întârziere de 5 zile, „arată bine”. În plus, potrivit ministrului, „ANAF-ul a făcut un pas important în direcţia pe care am impus-o, şi-anume de a creşte partea de colectare. (…) Este un record de colectare de la înfiinţarea ANAF-ului până în prezent.”

România: Un preot a sechestrat și a abuzat o femeie

Una dintre infirmierele de la Căminul de Persoane Vârstnice din Focşani susţine că, luni noaptea, directorul instituţiei, care este și preot, a sechestrat-o în camera de protocol a căminului, a bruscat-o şi i-a cerut să întreţină raporturi sexuale ca răsplată pentru faptul că a fost angajată fără să dea mită.

Poliţia a deschis o anchetă. Colegii de serviciu ai femeii au declarat că preotul vorbește urât cu angajaţii, în instituţie existând o stare de tensiune.

Cu cât scade populaţia României

Declinul demografic și emigraţia sunt motivele pentru scăderea populaţiei anul trecut cu 120.700 de persoane, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul persoanelor decedate depășește în acest moment numărul născuţilor vii cu 71.125 de persoane. În plus, procesul de îmbătrânire demografică a crescut, comparativ cu 1 ianuarie 2017, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice, de 65 de ani și peste.

Avertizări din partea RoTLD

Registrul Român de Domenii (RoTLD) va șterge începând cu data de 30 august primele domenii pentru care nu a fost plătit serviciul de mentenanţă anuală înainte de data expirării, acestea fiind programate la ștergere automată, a informat Ministerul Comunicaţiilor. Dacă, într-un interval de 90 de zile de la data expirării domeniului, deţinătorul nu achită contravaloarea serviciului de mentenanţă, domeniile vor fi șterse și puse iar în circulaţie pentru înregistrare, după regula „primul venit, primul servit”.

Sud-coreenii nu au voie să fumeze marijuana în străinătate

Sud-coreenii nu pot fuma marijuana în străinătate chiar dacă vizitează ţări unde consumul este legal. Deși nu este clar cum vor monitoriza autorităţile din Coreea de Sud ce fac cetăţenii în afara ţării, totuși autorităţile au emis o avertizare că cetăţenii se pot confrunta cu acuzaţii penale. Anul trecut, aproape 300.000 de turiști sud-coreeni au vizitat Canada, iar Serviciul Vamal Sud-Coreean a confiscat 18 kg de canabis, în creștere cu 365% faţă de anul 2016.

SUA: Creșteri masive a vânzărilor de jocuri video

Americanii au cheltuit aproape 20 de miliarde de dolari pe jocuri video în primele șase luni din acest an, o creștere de 40% faţă de anul trecut. Toate tipurile de jocuri au înregistrat creșteri, dar cele pentru mobil urmează un trend ascendent major. Candy Crush Saga, Far Cry 5, Fortnite, God of War, PlayerUnknown’s Battlegrounds și Roblox sunt jocurile care au performat cel mai bine.

Germania, vinovată de primul masacru al secolului XX

Uciderea de către Germania a aproape 70.000 de băștinași din triburile coloniei Africii de Sud-Vest, acum Namibia, între 1904 și 1908, ar putea fi, potrivit unor istorici, primul genocid al secolului XX.

Războiul între armata imperială germană cantonată pe teritoriul actualului stat Namibia și populaţiile herero şi nama a izbucnit după ce indigenii s-au răsculat împotriva administraţiei coloniale. În anul 2004, Germania şi-a asumat vinovăţia, însă a refuzat să califice masacrarea populaţiei drept genocid.

Începând cu 2011, Germania a predat zeci de oseminte, dintre care multe au fost depozitate la universităţi și clinici, însă Berlinul a refuzat să plătească despăgubiri descendenţilor victimelor, argumentând că ajutorul în valoare de sute de milioane de euro, depus din momentul declarării independenţei Namibiei faţă de Africa de Sud, în 1990, a fost „în favoarea tuturor namibienilor”.

Concurs de caricaturi cu Mahomed, în Olanda

Mii de islamiști au demarat un marș de protest în Pakistan împotriva unei competiţii „blasfemice” de caricaturi cu Mahomed, organizată de politicianul olandez antiislam Geert Wilders, care conduce cel de-al doilea cel mai mare partid din Olanda și care a fost găsit vinovat de instigare la ură. În cadrul competiţiei, organizatorii oferă premii în valoare de 10.000 de dolari, iar până în prezent au fost depuse 200 de înregistrări.

Merkel denunţă „ura din stradă”

„Ura de stradă” nu are ce căuta în Germania, a avertizat marţi cancelarul Angela Merkel, după ce, luni seara, un număr de aproximativ 20 de persoane, dintre care doi poliţiști, au fost rănite în ciocniri între manifestanţi de extrema dreaptă şi contramanifestanţi de extrema stângă. „Vânătorile” de străini organizate de simpatizanţi ai extremei drepte duminică, în stradă, la Chemnitz, în fosta RDG, iar apoi violenţele care au marcat luni seara o nouă adunare a aproximativ 6.000 de simpatizanţi naziști constituie un şoc pentru ţară, unde extremismul de dreapta reprezintă „o ameninţare la adresa coeziunii societăţii”.

85 de sate inundate în Myanmar

Un număr de 85 de sate au fost inundate în Myanmar, după ce un baraj s-a rupt, iar apele au forţat peste 63.000 de locuitori să își părăsească locuinţele. În urma dezastrului, două persoane încă sunt date dispărute. Traficul dintre orașele mari Yangon și Mandalay și capitală a fost întrerupt după ce inundaţiile au distrus un pod de pe autostrada care leagă orașele. Kaung Myat Thein, oficial din cadrul Ministerului Agriculturii, Zootehniei și Irigării, a declarat că barajul a fost verificat în mod regulat, iar un astfel de colaps nu ar fi putut fi prezis „nici cu o zi, nici cu o oră înainte”.

Germania le face oferte de nerefuzat muncitorilor calificaţi

Autorităţile din Germania lucrează în prezent la o nouă lege a migraţiei care vizează atragerea de muncitori calificaţi, guvernul sperând ca legea să intre în vigoare până la sfârșitul anului. Noua lege ar trebui să aducă beneficii salariale şi sociale atât pentru muncitorii din UE, cât şi pentru cei din zone non-UE care vor să se angajeze în economia germană. Potrivit analiștilor, piaţa de muncă din Germania se confruntă cu o lipsă acută de mână de lucru. Unele companii estimează că afacerile le-ar crește cu 15% dacă ar avea de unde să angajeze mai mult personal.