Esenţiale azi, 29 august

84

Tentative de suicid în tabăra de refugiaţi din Lesbos

În tabăra de refugiaţi Moria de pe insula grecească Lesbos, care ar fi trebuit în mod normal să găzduiască 2.000 de persoane, locuiesc aproximativ 8.000 de refugiaţi. Aici, copii cu vârste mai mici de 10 ani încearcă să se sinucidă din cauza condiţiilor precare de trai. Conform autorităţilor, aceasta este o tendinţă des întâlnită printre copiii de refugiaţi, iar organizaţiile de caritate au părăsit tabăra în semn de protest.

Pesta porcină poate fi oprită doar prin măsuri extreme

Gheorghe Caruz, un mare crescător de porci din Brăila, care a pierdut zeci de mii de porci din cauza pestei porcine africane, este de părere că virusul poate fi oprit doar prin intermediul unei măsuri extreme, și anume doar dacă statul ia toţi porcii din micile gospodării şi îi duce în ferme conduse de profesionişti. Înainte de contaminarea animalelor, judeţul Brăila se afla pe locul doi pe plan naţional ca număr de porci. Până în prezent, în judeţ au fost eutanasiaţi peste 30.000 de porci și au fost confirmate 34 de focare de pestă în gospodării şi în exploataţii comerciale.

Papa are susţinători

Susţinătorii papei Francisc s-au grăbit să îi ia apărarea după ce arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, fost ambasador al Vaticanului la Washington, a lansat un atac fără precedent asupra Pontifului. Arhiepiscopul i-a cerut lui Francisc să demisioneze, întrucât știa de ani de zile despre abaterile sexuale ale fostului cardinal Theodore McCarrick, arhiepiscop emerit al Washingtonului, dar nu a luat nciun fel de măsuri.

Brazilia trimite forţe armate la graniţa cu Venezuela

În Brazilia, președintele Michel Temer a semnat un decret privind detașarea forţelor armate la statul de frontieră Roraima pentru a menţine ordinea în apropierea zonei de graniţă cu Venezuela, în timp ce Peru a declarat o stare de urgenţă de 60 de zile, din cauza crizei regionale declanșate marţi de mii de venezueleni care au fugit de colapsul economic din ţara lor. Măsura a fost luată în două provincii de la graniţa de nord, cu avertizarea de „pericol iminent” pentru sănătate și salubritate. Autorităţile medicale și-au exprimat și anterior îngrijorarea cu privire la răspândirea bolilor, precum rujeola și malaria de la imigranţi.

Myanmarul respinge raportul ONU despre genocid

Un purtător de cuvânt al guvernului din Myanmar a respins miercuri un raport al anchetatorilor ONU, prin care s-a cerut ca unii generali să fie urmăriţi penal pentru genocid în urma represaliilor brutale asupra musulmanilor rohingya de anul trecut. Oficialii din Myanmar au negat majoritatea acuzaţiilor, susţinând că armata a răspuns în mod legitim ameninţărilor venite din partea militanţilor rohingya, care au atacat posturile de poliţie din statul Rakhine de Vest.

Italia și Ungaria, cooperare fermă cu privire la politica migratorie

Liderii Italiei și Ungariei, critici fermi ai politicii europene de imigraţie, au promis marţi în cadrul unei întâlniri la Milano că vor colabora pentru a implementa o politică imigraţionistă fermă. Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, care a ordonat închiderea porturilor pentru majoritatea sosirilor migranţilor pe mare, și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, al cărui guvern a construit un zid de frontieră, și-au consolidat legăturile politice în negocierile de la Milano. Ambii l-au criticat pe președintele francez, Emmanuel Macron, despre care Orban a declarat că „este liderul partidelor de pro-migraţie din Europa de astăzi”.

Trump avertizează Google, Facebook și Twitter

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a avertizat Google, Facebook și Twitter să fie „foarte atenţi”, după ce marţi a acuzat Google că manipulează rezultatele căutării pentru sintagma „știri Trump”. Președintele a acuzat Google că „suprimă ştirile bune” dând vizibilitate doar articolelor „false”, în care este atacat, situaţie care „nu va rămâne aşa”. Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă, a declarat că administraţia Trump ia în calcul posibilitatea introducerii unor reglementări care să vizeze Google. Compania a respins acuzaţiile.

Cină la Casa Albă pentru onorarea evanghelicilor

Casa Albă a găzduit luni o cină la care au participat aproximativ 100 de lideri creștini evanghelici și oficiali de rang înalt. Cina a avut ca scop onorarea evanghelicilor „pentru toată munca bună pe care o fac”, după cum a explicat un participant. Numind America „o naţiune de credincioși”, președintele Trump a declarat că evenimentul a fost gândit pentru a „sărbători moștenirea americană a credinţei, a familiei și a libertăţii”. În plus, Trump i-a îndemnat pe evanghelici să iasă la vot în noiembrie, motivând că, dacă democraţii vor câștiga, vor „răsturna tot ceea ce am făcut și o vor face rapid și violent”.