Esenţiale azi, 5 septembrie

67

O româncă, ministru al Sporturilor în Franţa

O româncă, ministru al sporturilor în Franţa

Roxana Mărgineanu, campioana mondială la nataţie la 200 de metri spate în 1998 şi vicecampioană olimpică în anul 2000, a fost numită marţi ministru al sporturilor în guvernul francez. Românca a luat locul Laurei Fessel, care a demisionat din această funcţie. Sportiva s-a născut în 1975 la București şi a emigrat în Franţa în 1984. În anul 2004 s-a retras din activitatea sportivă, după care, în final, a optat pentru o carieră politică, fiind anterior consilier regional în Île de France (regiunea Parisului).

Primăria Capitalei vrea să interzică aplicaţiile de taxi

Primăria Capitalei are în vedere dezbaterea unui proiect prin care să se interzică aplicaţiile de tip Clever Taxi sau Star Taxi, prin care clienţii pot alege dintr-o multitudine de companii de taximetrie, dintre care unele nu au dispecerat. Vor putea funcţiona doar aplicaţiile online ale companiilor de taxi care au și dispecerate autorizate de PMB.

Parlamentul European ia măsuri în privinţa dublului standard al produselor

Parlamentul European încearcă să rezolve problema dublului standard în ce privește calitatea produselor comercializate în diverse ţări din Uniunea Europeană, prin crearea în regim de urgenţă a unor instituţii care să monitorizeze, să depisteze şi să cerceteze derapajele calitative. Aceste unităţi ar urma să facă parte dintr-un organism existent la nivelul UE, și anume Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. În plus, Parlamentul European cere anchetarea cazurilor în care se semnalează diferenţe de calitate.

Taifunul Jebi lovește Japonia

Jebi, cel mai puternic taifun care a lovit Japonia în ultimii 25 de ani, a lovit marţi coasta de vest a ţării, omorând cel puţin 10 persoane, rănind alte 200 și lăsând 2 milioane de gospodării fără curent electric. Taifunul a afectat două mari oraşe japoneze, Kyoto şi Osaka. Școlile și companiile din zona afectată au rămas închise. Cu o viteză a vântului de 160 – 190 de km/h, taifunul Jebi este clasificat de meteorologi ca „foarte puternic”.

Consiliul de Securitate ONU discută despre situaţia din Siria

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întâlni vineri pentru a discuta despre situaţia din provincia siriană Idlib. Regiunea este una din ultimele zone în care se manifestă opoziţia faţă de regimul Assad, fiind controlată de grupări militante radicale. Statele Unite au avertizat marţi că împreună cu aliaţii săi vor reacţiona „prompt şi adecvat” dacă forţele regimului Bashar Al-Assad vor utiliza din nou arme chimice.

Guvernele musulmane nu protejează minoritatea uighur

Dacă SUA și Europa le-au solicitat autorităţilor chineze să stopeze acţiunile prin care încalcă flagrant drepturile omului în cazul minorităţii musulmane uighur, Beijingul nu a primit până în prezent nicio reacţie din partea guvernelor din lumea islamică.

La aproape trei săptămâni după ce un oficial al Naţiunilor Unite a declarat că ţara deţine un milion de uighuri în lagăre de „reeducare”, guvernele din ţările cu majoritate musulmană nu au emis nicio declaraţie notabilă pe această temă. Aceeași lipsă de reacţie s-a remarcat și săptămâna aceasta după ce un grup bipartizan de parlamentari americani a cerut sancţiuni împotriva înalţilor oficiali chinezi. Beijingul a avertizat parlamentarii americani să nu intervină în afacerile sale interne.

Ucraina a început exerciţii militare comune cu NATO

Armata ucraineană a început de luni exerciţii militare comune cu SUA şi cu alte ţări membre NATO, pe fondul tensiunilor persistente cu Rusia. La exerciţiile militare care se vor desfășura până la jumătatea lunii septembrie participă 2.200 de trupe din 14 ţări NATO şi din alte ţări partenere. La rândul ei, Rusia va organiza săptămâna viitoare propriile sale manevre. Exerciţiile ruse Vostok-2018 se vor desfăşura între 11 şi 15 septembrie în Siberia orientală şi în Extremul Orient.

Emisiune TV cu Vladimir Putin în rol principal

O emisiune săptămânală numită „Moscova. Kremlin. Putin” a fost lansată săptămâna aceasta de către televiziunea naţională rusă, controlată de Kremlin. Showul are ca scop stoparea declinului în care se află popularitatea președintelui. Noul format de televiziune prezintă informaţii și activităţi ce ţin de programul de lucru al președintelui. Duminică, postul de televiziune Rossia 1 a difuzat primul episod, în care a fost prezentat liderul de la Kremlin culegând ciuperci în Siberia şi întâlnindu-se cu mineri şi elevi.

Africa de Sud a intrat oficial în recesiune

Africa de Sud a anunţat marţi un nou recul al produsului intern brut, de -0,7%, pentru al treilea trimestru consecutiv, ceea ce înseamnă că ţara se află în recesiune, potrivit Biroului pentru Statistică, StatsSA. Aceasta este prima recesiune cu care se confruntă ţara de la criza financiară din 2009. „Scăderea cu 0,7% (…) a avut drept cauză un recul al activităţii în sectoarele agricultură, transport, comerţ și industriile manufacturieră și publică”, a explicat StatsSA.

Instagram pregătește o aplicaţie de shopping

Instagram lucrează la o aplicaţie separată pentru shopping, care s-ar putea numi IG Shopping. Aplicaţia a cărei dată de lansare nu s-a stabilit încă le va permite utilizatorilor să vizualizeze produsele brandurilor pe care le urmăresc și să le poată achiziţiona direct din aplicaţie. Peste 25 de milioane de companii au deja conturi Instagram, a declarat directorul executiv al Facebook, Sheryl Sandberg, în cel mai recent comunicat al companiei. Patru din cinci utilizatori ai reţelei urmăresc activitatea a cel puţin unui comerciant.

Amazon, valoare de piaţă record

Amazon a devenit a doua companie americană care a atins o valoare de piaţă de 1 trilion de dolari, după performanţa înregistrată la începutul lunii august de Apple. În numai 12 luni, compania a adăugat 520 de miliarde de dolari la valoarea capitalului propriu. Amazon a fost creată în iulie 1994 de Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume la momentul actual, ca o companie online de vânzare de cărţi.