Esenţiale azi, 6 septembrie

87

România: S-a adoptat rectificarea bugetară

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile, cu 9,9 miliarde de lei. Preşedintele Klaus Iohannis „condamnă ferm” adoptarea proiectului rectificării bugetare fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în condiţiile în care avizul este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Prima bibliotecă digitală a României

Guvernul a aprobat miercuri proiectul „E-cultura: Biblioteca digitală a României”, lansat la iniţiativa Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, cu un buget total de 53.242 lei. Proiectul are în vedere digitalizarea patrimoniului cultural prin dezvoltarea unei platforme online de catalog partajat și bibliotecă digitală disponibilă tuturor instituţiilor culturale din România și publicului, care să conţină peste 550.000 de elemente digitale (texte, imagini, audiograme, videograme, obiecte digitale 3D).

Toyota recheamă peste 1 milion de mașini eco

Toyota a anunţat rechemarea în service-uri a peste 1 milion de mașini, modelele Prius și CH-R, din cauza riscului de incendiu. Producătorul japonez a declarat că există riscul ca izolaţia de pe anumite fire să se deterioreze în timp, ceea ce ar putea cauza un scurtcircuit. Sunt afectate mașinile produse în Japonia între lunile iunie 2015 și mai 2018. Aceasta este una dintre cele mai mari rechemări în service a gigantului auto.

Google a împlinit 20 de ani

Motorul de căutare Google a împlinit marţi 20 de ani de când a fost creat oficial de către Serghei Brin şi Larry Page, doi studenţi de la Universitatea Stanford, din California. Scopul celor doi a fost organizarea informaţiei pe internet. În 2016, cel mai recent an citat de firmă, Google a indexat peste 130.000 de miliarde de pagini de internet. Zilnic se fac peste 3,3 miliarde de căutări pe Google, adică în jur de 40.000 pe secundă, în condiţiile în care acesta deţine o cotă de piaţă a căutărilor pe internet de aproape 90%.

Totodată, browserul Chrome a împlinit 10 ani de existenţă, ocazie cu care a primit un nou design. Acum, cel mai popular browser al momentului are taburi mai mari și rotunjite, palete noi de culori și pictograme redesenate.

Paraguayul își mută înapoi ambasada din Ierusalim la Tel Aviv

Ministrul de externe din Paraguay, Luis Alberto Castiglioni, a anunţat miercuri că ambasada din Israel se va muta înapoi la Tel Aviv, revenind astfel asupra unei decizii din luna mai, care mutase ambasada la Ierusalim, după exemplul președintelui american, Donald Trump. La câteva ore de la anunţul lui Castiglioni, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dispus închiderea ambasadei israeliene din Paraguay.

Camera Deputaţilor nu dorește o comisie de anchetă a protestelor

Camera Deputaţilor a respins miercuri, cu 119 voturi „pentru”, 137 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de Hotărâre depus de deputaţii PNL şi USR pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului desfăşurat în data de 10 august, în Bucureşti. Printre atribuţiile comisiei se numărau determinarea cauzelor pentru punerea în executare a reprimării manifestaţiei și audierea persoanelor politice cu rol major în acest conflict.

Egipt: O creștină, la conducerea unui guvernorat

Manal Awad Mihail, o femeie creştină de rit copt, a fost aleasă în premieră la conducerea guvernoratului Damietta, în Delta Nilului, ca urmare a deciziei preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi. Manal Awad Mihail, o bine-cunoscută cercetătoare din Egipt, este prima femeie creştină aleasă într-o astfel de funcţie. Aceasta şi-a căpătat faima și datorită programelor sociale în care s-a implicat, activând de cele mai multe ori în favoarea păturilor defavorizate.

Britanicii nu doresc ieșirea din UE

Locuitorii Marii Britanii sunt mai sceptici ca niciodată faţă de ieșirea din UE, iar dacă guvernul ar organiza un al doilea referendum, 59% ar vota împotriva plecării din Uniunea Europeană, se arată într-un nou studiu al NatCen, un institut de cercetare socială. Acesta este cel mai mare procentaj înregistrat de la referendumul care a avut loc în urmă cu doi ani. Motivul pentru care britanicii își revizuiesc opinia este teama că Brexitul va afecta negativ economia ţării. Deși au existat propuneri pentru organizarea unui nou referendum, guvernul a exclus o asemenea variantă. Astfel, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

Mandate de arestare în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal

Doi cetăţeni ruşi au fost puși sub acuzare în cazul tentativei de asasinare, cu un agent neurotoxic, asupra fostului agent Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, după ce procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi în favoarea acestei decizii. Astfel, un mandat european de arestare a fost emis pe numele rușilor Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, care ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi și că este vorba de o „manipulare de informaţii”.

WWF: Guvernul ia măsuri iraţionale pentru combaterea pestei porcine

Zeci de mii de vulpi, șacali, ciori grive și coţofene vor fi vânate într-o perioadă foarte scurtă, în baza Ordinului 827 din 23 august, emis de Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru combaterea pestei porcine. WWF România avertizează că noile măsuri au consecinţe dezastruoase asupra faunei sălbatice din România. „Prin simpla prezenţă a vânătorilor în zonele afectate și prin sunetul focurilor de armă se va crea un deranj major, iar mistreţii purtători activi ai virusului probabil se vor muta în alte zone”, a declarat Cristian Remus Papp, manager naţional pentru Biodiversitate și Arii Protejate WWF România.