Esenţiale azi, 6 noiembrie

119

Cât de repede va adera România la spaţiul Schengen?

Eurodeputaţii din Comisia pentru Libertăţi Civile (LIBE) au îndemnat miniștrii UE să primească în cel mai scurt timp Bulgaria și România în spaţiul Schengen ca state membre cu drepturi depline. „LIBE a respins perspectivele unei aderări parţiale, cu graniţele aeriene şi maritime într-o primă fază şi apoi, eventual, cu graniţele terestre. Această abordare în două etape este un precedent periculos, care nu are nicio justificare legală solidă şi atrage o serie de incoveniente economice, sociale şi politice pentru UE”, a declarat raportorul bulgar Serghei Stanişev.

A murit Alexandru Vișinescu

Alexandru Vișinescu, primul torţionar comunist condamnat definitiv în România, a murit la vârsta de 93 de ani la Spitalul Penitenciar Rahova. Acesta executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii. Avocatul fostului condamnat Vișinescu îi pregătea acestuia apărarea la CEDO după ce instanţele din România au respins cererile de eliberare pe motive medicale.

Vișinescu a fost condamnat în 2016 la 20 de ani de închisoare atât pentru crimele din perioada în care a fost comandant al lagărului de la Râmnicu Sărat, cât și pentru instituirea unui regim de teroare în închisoare.

Ce ţări mai pot cumpăra petrol iranian

Cele mai severe sancţiuni impuse vreodată Teheranului au intrat în vigoare pe data de 5 noiembrie. Numai opt state au primit o derogare provizorie pentru a mai putea achiziţiona petrol iranian. Este vorba de China, India, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Grecia, Turcia şi Taiwan. De sancţiuni dure ar putea avea parte și 50 de bănci iraniene, 200 de persoane, companii de transport maritim, dar și companii aeriene. Analiștii spun că riscul este de a asista la o explozie a preţului la petrol.

Se redeschid taberele de reeducare din Etiopia

Modelul arestărilor în masă, urmate de „reeducare” are o lungă istorie în Etiopia. Zeci de mii de oameni au fost reţinuţi în 2016 în timpul protestelor împotriva partidului de guvernământ și trimiși în taberele de reeducare. Odată cu numirea în aprilie a lui Abiy Ahmed, premierul reformist al ţării, care a eliberat mii de prizonieri politici, astfel de tactici represive păreau de domeniul istoriei. Însă, în luna septembrie a urmat alt șir de arestări. Persoanele reţinute au fost trimise în tabere unde fac lecţii de educaţie civică și învaţă constituţia. Conform rapoartelor, în prezent nu se mai aplică violenţa în aceste tabere.

În altă parte a lumii, în China mai exact, au crescut cheltuielile aferente construirii centrelor de reeducare din Xinjiang. Beijingul susţine că în „centrele sale de formare profesională” din Xinjiang se predau lecţii menite să reducă extremismul religios.

Polonia riscă să iasă din Uniunea Europeană

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut luni liderilor polonezi „să revină la normal” în ceea ce privește poziţia Poloniei în UE, în caz contrar, aceasta putând fi următoarea ţară care părăsește UE după Marea Britanie. Donald Tusk și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea faţă de încălcările principiilor europene pe probleme privind imigraţia sau justiţia.

România: Peste 7.500 de cazuri de neglijare și expoatare a copilului

În primul semestru al acestui an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANDPCA) a înregistrat 7.815 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, dintre care 3.473 în mediul urban şi 4.342 în cel rural. Doar în 563 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului. Conform statisticilor ANPDCA, cele mai multe cazuri au fost de neglijare – 5.594, dintre care 3.190 în mediul rural.

Pentagonul refuză să construiască centre pentru imigranţi

Departamentul american al Apărării a refuzat solicitarea președintelui Donald Trump de a construi centre pentru deţinerea imigranţilor la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Departamentul Apărării a acceptat doar să trimită trupe pentru a oferi asistenţă poliţiei de frontieră. Astfel, armata americană va mobiliza peste 7.000 de militari la frontiera cu Mexicul, pentru oprirea imigranţilor.

Discuţii pentru detensionarea relaţiilor SUA-China

Mai mulţi oficiali din Statele Unite şi din China vor organiza vineri o întâlnire diplomatică la Washington la care vor participa, printre alţii, secretarul american de stat, Mike Pompeo, secretarul american al apărării, Jim Mattis, şi ministrul apărării chineze, Wei Fenghe. Președintele Donald Trump a declarat vineri că va ajunge în curând la o înţelegere privind comerţul cu China, adăugând că au fost făcute progrese mari în rezolvarea diferendelor dintre cele două ţări. Trump a transmis că discuţiile cu Beijingul „evoluează bine” şi că plănuieşte să aibă o întâlnire oficială cu omologul său chinez, Xi Jinping, în cadrul summitului G-20.

Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, excluşi din PSD

Luni, Comitetul executiv al PSD a votat în favoarea excluderii din partid a lui Adrian Ţuţuianu și a lui Marian Neacșu. Aceștia au anunţat că vor contesta decizia. Pe fondul acesta, primarul capitalei, Gabriela Firea, a transmis prin intermediul unei scrisori că partidul nu mai poate continua sub „teroarea excluderilor”, care doar agravează problemele interne. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat după şedinţa Comitetului Executiv că înregistrările în care Adrian Ţuţuianu făcea aprecieri negative la adresa colegilor au deranjat mare parte a membrilor de partid.

România: A scăzut numărul firmelor radiate

Conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor radiate a scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 1,55%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 58.669. Cele mai multe radieri s-au înregistrat în București, 9.320 de firme, iar la polul opus, cele mai puţine au fost în Covasna, unde 415 companii au fost radiate.