Esenţiale azi, 7 noiembrie

66

Legea privind Codul administrativ este neconstituţională

Legea privind Codul Administrativ este neconstituţională

Curtea Constituţională a României a declarat marţi că Legea privind Codul Administrativ este neconstituţională în ansamblul său, întrucât a fost adoptată fără avizul Consiliului Economic și Social, fiind încălcat și principiul bicamerismului. Președintele Klaus Iohannis susţine că, prin acest act normativ, a fost eliminat un criteriu de integritate cu privire la cazurile de incompatibilitate pentru cei care pot fi membri ai guvernului. Iar PNL și USR subliniază faptul că pensiile speciale pentru aleșii locali introduse prin Codul Administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Aproape 50% dintre rușii din Londra sunt informatori

Un think-thank britanic susţine într-un nou raport publicat luni că aproape jumătate din cei aproximativ 150.000 de expaţi ruşi care locuiesc la Londra sunt informatori pentru Moscova. În studiu se mai arată că această reţea este de 52 de ori mai mare decât cea britanică. Fostul şef al serviciului britanic de informaţii externe, MI6, Richard Dearlove, a confirmat supoziţia și a declarat că „am face bine să luăm aminte la avertismentele raportului”.

Emmanuel Macron: UE trebuie să aibă propria armată

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat apariţia „puterilor autoritariste” şi a atras atenţia asupra necesităţii apărării Europei de Rusia, China şi chiar de Statele Unite. În sensul acesta, Macron insistă că UE trebuie să aibă propria armată. Președintele a denunţat și decizia președintelui Statelor Unite de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare semnat cu Rusia și a avertizat că securitatea europeană „va fi prima victimă a acestei decizii”.

Britanicii vor să rămână în UE

În eventualitatea organizării unui nou referendum, 54% dintre locuitorii Marii Britanii ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, arată un nou sondaj de opinie al Institutului Survation, care a intervievat 20.000 de persoane, în mediul online, în perioada 20 octombrie-2 noiembrie. Organizarea unui nou referendum este exclusă de guvern. În referendumul din 2016 britanicii s-au pronunţat la limită (52%-48%) în favoarea Brexit.

Două clădiri s-au prăbușit la Marsilia

Doi bărbaţi și o femeie au decedat după ce două clădiri s-au prăbușit în Marsilia, sudul Franţei, au anunţat autorităţile locale. Cel puţin 8 oameni se pare că sunt îngropaţi sub grămezile de moloz, iar brigada locală de pompieri efectuează operaţiuni de căutare a supravieţuitorilor. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a afla care este cauza prăbușirii, însă localnicii au declarat că blocurile erau vechi și neconsolidate, ceea ce ar putea reprezenta posibilele cauze ale dezastrului.

China dorește o cooperare globală cu privire la internet

Pentru ca internetul să devină „mai corect și mai echitabil”, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut miercuri o cooperare globală pentru dezvoltarea internetului. China aspiră la un rol mai important în guvernanţa globală a internetului și a cerut naţiunilor să respecte „suveranitatea cibernetică” a Beijingului, ce are la bază ideea că ţările ar trebui să aibă libertatea de a controla și de a cenzura infrastructura lor de internet așa cum consideră de cuviinţă.

Parlamentul European, îngrijorat pentru justiţia din România

Potrivit unui draft al rezoluţiei care va fi votat în PE, instituţia este profund îngrijorată de reformarea legislaţiei penale, care are potenţialul de a submina independenţa sistemului judiciar. Drept urmare, oficialii europeni îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia și să aplice strategia naţională anticorupţie. Documentul este doar o variantă de lucru, care ar putea fi votată în şedinţa de plen a Parlamentului European din data de 14 noiembrie.

DNA, despre cazul „Valiza TelDrum”

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că informaţiile apărute cu privire la valiza cu documente primite de la un localnic din Teleorman au într-adevăr legătură cu un dosar în lucru. Cu toate acestea, Liviu Dragnea neagă cu vehemenţă că ar avea vreo legătură cu valiza pierdută. „Eu nu am legătură cu acea valiză, poze cu mine cred că sunt mii în această ţară, unii poate le ţin pe tabletă, alţii sub pernă”, a declarat liderul PSD.

A fost lansat primul submarin nuclear al Indiei

Primul submarin nuclear al Indiei a participat recent la prima sa misiune. Oficialii indieni susţin că de acum India dispune de capacitatea de a lansa atacuri de pe uscat, din aer și din apă. „O descurajare nucleară credibilă este extrem de importantă pentru securitatea ţării noastre. (…) Nu încercaţi să faceţi vreun pas greşit împotriva Indiei”, a declarat prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la inaugurarea submarinului numit Arihant.

Japonia aprobă o extindere a operaţiunilor unui reactor nuclear

Autoritatea de reglementare nucleară a Japoniei a aprobat o extindere a operaţiunilor pentru un reactor de 40 de ani de lângă Tokyo, care are același design de bază ca și cele care s-au topit la Fukushima, cu aproape opt ani în urmă – o decizie controversată, potrivit specialiștilor. Reactorul Tokai Daini este primul reactor de apă fierbinte care urmează să fie aprobat pentru o extindere a duratei de viaţă de 20 de ani. Operatorul nuclear va construi un zid de protecţie pentru a fortifica reactorul împotriva tsunamiurilor. O repornire a instalaţiei nu va avea loc însă înainte de 2020.