Întâlnire între liderii evanghelici americani și prinţul Arabiei Saudite

228

O delegaţie formată din lideri conservatori ai Bisericii Evanghelice din Statele Unite s-a întâlnit săptămâna trecută cu prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, la o lună de la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Întâlnirea, planificată cu câteva luni înainte, a avut loc la palatul regal din Riad, iar scopul a fost acela de a asculta viziunea liderului saudit asupra regatului și a regiunii.

„Sunt mulţi care ar spune că este un moment nepotrivit să mergem în Arabia Saudită și să ne întâlnim cu conducerea de acolo. (…) Înţeleg această critică, dar nu sunt de acord”, a declarat autorul Joel Rosenberg, cel care a condus delegaţia ce a inclus lideri creștini și câţiva dintre consilierii evanghelici neoficiali ai lui Trump.

Potrivit grupului, această întâlnire a reprezentat o oportunitate prin care și-au putut manifesta suportul faţă de creștini. „Regatul Arabiei Saudite este printre cele mai bogate, mai puternice și mai importante naţiuni din Orientul Mijlociu, în toată istoria. (…) Este centrul lumii arabe și islamice, care influenţează teologia musulmană din întreaga lume. (…) Pentru că ne pasă de oamenii din Arabia Saudită, de creștinismul din Arabia Saudită, ne dorim să vedem mai multă libertate de conștiinţă, de acţiune, poate chiar libertatea de a construi biserici, aspecte ce sunt importante pentru noi”, a declarat Rosenberg.

Un alt membru al grupului, Johnnie Moore, a explicat: „Atunci când oamenii mă întreabă de ce am mers, de ce am participat la întâlnire, vreau să răspund în calitate de creștin, de făcător de pace, de avocat al libertăţii de cult, al toleranţei și coexistenţei pașnice: «Cum aș fi putut să nu merg?»”

Potrivit liderilor Bisericii Evanghelice, misiunea delegaţiei a fost una de natură creștină. Jerry Johnson, președintele asociaţiei internaţionale nepartizane National Religious Broadcasters, a declarat că membrii delegaţiei nu au fost prezenţi în Arabia Saudită ca reprezentanţi ai Statelor Unite, ci ca „ambasadori pentru Hristos” – întrucât, „în calitate de evanghelici, dorinţa noastră este de a înălţa numele lui Iisus ori de câte ori suntem întrebaţi și oriunde mergem”.

La sfârșitul întâlnirii de două ore, unde potrivit presei internaţionale nu au fost aduse în discuţie aspecte despre moartea jurnalistului saudit, ambele părţi au afirmat, printr-o declaraţie comună, că speră ca această întâlnire istorică să continue dialogul și să construiască relaţii noi. „Suntem aici pentru a construi relaţii pe termen lung de care să beneficieze fraţii și surorile noastre care locuiesc în această regiune”, a subliniat și Michele Bachmann, fost membru al consiliului consultativ evanghelic al președintelui Donald Trump.

Din delegaţie au făcut parte Michael Little, fostul șef al CBN, Jerry Johnson, actualul președinte al National Religious Broadcasters, Larry Ross, fondatorul companiei A. Larry Ross Communications. De asemenea, a participat și fosta congresmană Michele Bachmann și Johnnie Moore, președintele Congresului liderilor creștini și comisar al Comisiei americane pentru libertatea religioasă internaţională. Bachmann și Moore au fost membri ai consiliului consultativ evanghelic al președintelui Trump. Au mai fost prezenţi și Mike Evans, fondatorul Grupului de Rugăciune din Ierusalim, și pastorul Skip Heitzig, din New Mexico, care a participat la mai multe evenimente ale Casei Albe pentru evanghelici.

Potrivit Open Doors, organizaţie neconfesională care susţine creștinii persecutaţi în peste 70 de ţări în care creștinismul este descurajat sau oprimat, persecuţia creștinilor este o problemă continuă și gravă în Arabia Saudită. Naţiunea este construită pe wahhabism, o strictă interpretare a islamului. Sentimentul public faţă de creștinii din ţară este, în general, destul de negativ, iar guvernul menţine un sistem islamic bine legat, care tratează creștinii ca cetăţeni de mâna a doua. Conducătorii islamici încearcă să impună o lege islamică strictă în dreptul tuturor oamenilor din ţară și adesea le creează probleme musulmanilor convertiţi la creștinism. Majoritatea populaţiei se opune vehement oricărei credinţe, alta decât islamul. Pe măsură ce numărul mic de creștini saudiţi crește și aceștia devin mai îndrăzneţi în împărtășirea credinţei lor, presiunea și persecuţia cu care se confruntă atât din partea familiei, cât și din partea autorităţilor crește.