Esenţiale azi, 9 octombrie

71

FMI, prognoze sumbre pentru creșterea economiei globale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus pentru prima dată în ultimii doi ani estimările de creștere a economiei mondiale, cauza fiind intensificarea tensiunilor comerciale dintre ţări și a preocupărilor de pe pieţele emergente. Nici în privinţa României previziunile nu sunt mai bune, FMI revizuindu-și în scădere estimările privind evoluţia economiei românești atât pentru acest an, cât și pentru anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii robuste înregistrate în 2017. În luna aprilie FMI estimase că România și Malta vor înregistra anul acesta cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%.

Proiect de lege privind parteneriatul civil

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a anunţat luni că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil. „Vreau să vă spun că acest proiect este aici şi este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegii parlamentari”, a subliniat Negrescu.

Totodată, și Consiliul Tineretului din România le cere Guvernului și Parlamentului „să avanseze demersurile pentru legiferarea parteneriatului civil, astfel încât cuplurile de același sex să beneficieze de recunoaștere și protecţie legală adecvată pentru familiile lor”. În plus, o altă cerinţă a Consiliului este introducerea educaţiei sexuale în școli.

Poluare de proporţii în Marea Tireniană

Un accident maritim în care au fost implicate un feribot şi o navă care transportă containere a avut loc duminică în nordul Mării Tireniene, între insula Corsica şi portul italian Genova. În urma accidentului în apă s-a scurs carburant pe o lungime de 4 km. Operaţiunile de eliminare a poluării sunt gestionate de autorităţile maritime franceze, iar Italia a trimis trei nave la locul accidentului. Circumstanţele producerii accidentului sunt cercetate de autorităţile franceze.

CE: accesarea fondurilor UE va fi condiţionată de situaţia justiţiei

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a avertizat că guvernele fostelor ţări comuniste se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari privind accesarea fondurilor UE dacă nu vor respecta independenţa justiţiei. Acesta a subliniat că are ca prioritate intensificarea dialogului cu ţări criticate de Uniunea Europeană din cauza reformelor constituţionale. Vicepreședintele a mai precizat că statele care beneficiază de finanţare UE, în principal cele est-europene, trebuie să se aştepte din partea ţărilor vestice la condiţii mai stricte în materie de respectare a standardelor comunitare.

Reţeaua de socializare a Google va fi închisă

Google va închide reţeaua de socializare Google+, după ce jumătate de milion de conturi au fost expuse din cauza unei defecţiuni de software, iar compania a ascuns de utilizatori incidentul. Eroarea a generat un potenţial acces la profilurile utilizatorilor Google+ între anii 2015 și martie 2018. Datele afectate sunt numele, adresele de e-mail, ocupaţia, sexul și vârsta, însă nu există indicii că datele expuse ar fi fost utilizate abuziv.

Peste 60% din angajaţii din România vor să își schimbe jobul

Peste 60% dintre angajaţii români au în plan să își schimbe locul de muncă în anul următor, se arată într-un sondaj publicat luni. Întrebaţi care au fost motivele pentru care au plecat de la ultimul job, 52% dintre respondenţi au răspuns că nu erau fericiţi şi motivaţi. O proporţie de 35,8% nu se simţeau apreciaţi, iar 31,3% erau nemulţumiţi de salariu. Întrebaţi ce apreciază cel mai mult la un proces de recrutare, 65% pun pe primul loc întrebările relevante din cadrul interviurilor. Urmează feedbackul rapid venit din partea recrutorilor şi detalierea anunţului de angajare; 32,4% dintre respondenţi apreciază atunci când salariul este specificat în anunţ.

Mari companii din Bistriţa caută angajaţi vietnamezi

Deficitul de personal din companiile din Bistriţa ajunge la 3.000 de locuri de muncă, ceea ce îi determină pe angajatori să ia în calcul forţa de muncă din Vietnam, unde oamenii sunt mai disciplinaţi, nu sunt pretenţioși și au un cult al muncii mult mai bine dezvoltat.

Papa Francisc a autorizat un studiu aprofundat al arhivelor Vaticanului

Papa Francisc a autorizat un studiu aprofundat al arhivelor Vaticanului cu privire la modul în care Theodore McCarrick, un cardinal american proeminent, a avansat în funcţii în biserică, în ciuda acuzaţiilor că ar fi agresat sexual tineri. Deși oficialii de la Vatican sunt conștienţi de faptul că o astfel de anchetă poate să aducă dovezi care să arate că, în comparaţie cu standardele din prezent, evaluarea faptelor la momentul producerii lor a fost deficitară, totuși papa Francisc dorește să „urmeze calea adevărului, oriunde ar duce”.

A fost identificat al doilea suspect în cazul Skripal

Cel de-al doilea suspect în cazul Skripal ar fi fost identificat în persoana lui Alexander Yevgenyevich Mişkin, un medic militar care lucrează pentru Serviciul Rus de Informaţii(GRU), a informat site-ul de investigaţii Bellingcat. Pentru identificarea sa, Bellingcat a folosit mai multe surse, mărturii de la persoane care îl cunoşteau pe Mişkin, precum şi copii ale buletinului şi o copie scanată a paşaportului. Același site l-a identificat luna trecută și pe primul suspect, în persoana lui Anatoli Cepiga. Autorităţile ruse au respins însă afirmaţiile.

Au fost descoperite gropi comune din timpul epurărilor lui Stalin

Cu ajutorul unei fotografii aeriene a armatei germane din al Doilea Război Mondial, o echipă de istorici şi arheologi au identificat locul de înhumare a mii de persoane executate la Moscova în timpul represaliilor staliniste. Existenţa unor gropi comune în cartierul Kommunarka, în sud-vestul Moscovei, era cunoscută deja, de la deschiderea temporară a arhivelor KGB, însă nu existau informaţii precise despre locul unde se aflau corpurile. Potrivit istoricilor, 6.609 persoane au fost executate şi înhumate în gropi comune în zona Kommunarka între anii 1937 și 1941.