Cât de eficienţi sunt angajaţii ANAF
Un angajat ANAF colectează din taxe aproximativ aceeași sumă pe care o colectează un omolog bulgar, însă de 9 ori mai puţin decât un angajat al instituţiei similare din Spania și de 32 de ori mai puţin decât un agent din SUA. ANAF-ul, unul dintre cei mai mari angajatori din România, are aproape 25.000 de angajaţi. Instituţia are un sistem IT neactualizat, iar schimbările dese de legislaţie îngreunează procesul colectării eficiente a taxelor. Ineficienţa ANAF înseamnă o incapacitate a agenţiei de a colecta toate taxele datorate statului, cu impact direct în serviciile furnizate de stat populaţiei.
A crescut câștigul salarial net
Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,9% în luna august, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la 2.669 de lei. Totuși ritmul a fost unul încetinit în comparaţie cu luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor, a fost de 7,5%, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în telecomunicaţii, cu 5,2%, în activităţi de editare, cu 4,9%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu procente între 2% şi 3,5%.
Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, 1.556 de lei, dar și în industria textilă (1.631 lei) şi de prelucrare a lemnului, de fabricare a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; în fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (1.763 lei).
A crescut numărul insolvenţelor
Numărul global al insolvenţelor a crescut cu 6,4% în 2017, în Europa Centrală și de Est. Nouă ţări au raportat un volum mai ridicat al firmelor care au recurs la acest demers, printre care Croaţia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia și Slovenia, arată datele unui raport Cofface.
Mai multe motive au dus la adoptarea unor astfel de măsuri, indică raportul Cofface. „Utilizarea ridicată a capacităţii și cererea solidă au încurajat companiile să își extindă afacerile. În plus, perioadele pozitive din economie au impulsionat înfiinţarea de noi companii, în ciuda nivelului ridicat al concurenţei, care prevalează într-un număr de sectoare. Companiile au înregistrat frecvent creșteri ale cifrei de afaceri și evoluţii mai mici ale profiturilor. Profiturile au fost constrânse de costurile tot mai mari, inclusiv cu salariul și materiile prime – confirmate în accelerarea indicilor preţului de producţie”, a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Cofface pentru Europa Centrală și de Est.
Ministrul finanţelor susţine că este necesară o reformă bugetară
Sistemul bugetar din România necesită o reformă, în cadrul acestuia fiind necesar să activeze doar un număr optim de angajaţi, „nu unul să muncească și trei să stea pe lângă el”, a declarat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Ministrul a afirmat și că în sistemul public sunt foarte multe companii a căror prezenţă nu se justifică, motiv pentru care se va face o evaluare a fiecărui minister și a structurilor subordonate, după care se vor purta discuţii bilaterale cu fiecare minister în vederea reducerii cheltuielilor și a creșterii veniturilor.
Salariul minim ar putea crește înainte de 1 ianuarie 2019
Salariul minim brut pe economie ar putea crește la 2.050 de lei înainte de data comunicată anterior de Ministerul Finanţelor, și anume 1 ianuarie 2019, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de resort. Un sondaj recent arată însă că 24% dintre companiile românești nu au luat în calcul majorarea salariului, acestea construindu-și deja un buget de salarii pentru anul viitor. Calculul guvernului este ca salariul minim brut să crească cu 150 de lei pe an, astfel încât să ajungă la 2.500 de lei până în 2022.
Ministrul de finanţe are în vedere mai multe variante ale taxei auto
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, poartă discuţii cu ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru a vedea care sunt cele mai bune variante pentru noua taxă auto, existând şanse să fie evitată introducerea acesteia de la începutul anului viitor, a declarat acesta marţi. Autorităţile analizează politicile în domeniu ale altor state, în vederea preluării unor idei care să poată fi implementate cu succes în ţara noastră.
„Ce au bulgarii de oamenii îşi înmatriculează maşinile în cealaltă parte? Hai să vedem cum să facem ca ei să se întoarcă să facă înmatricularea în România şi chiar să fie fenomenul invers. (…) Vrem să vedem dacă maşinile înmatriculate în Bulgaria le putem repatria, ca să spun aşa”, a subliniat Teodorovici.
Dacian Cioloș este gata să candideze la prezidenţiale
Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, este pregătit să candideze la prezidenţiale şi nu îi este teamă să intre în cursă, însă va face lucrul acesta numai dacă va considera că va ajuta opoziţia să câştige acest scrutin, a declarat acesta marţi seară la Iaşi El a mai precizat că este important ca partidul al cărui fondator este să fie parte a structurii politice care să câștige prezidenţialele din toamna anului viitor. Întrebat dacă ar putea candida la prezidenţiale împotriva lui Klaus Iohannis, Cioloş a refuzat să răspundă.
Australia are în plan interzicerea stabilirii imigranţilor în orașele mari
Oficialii australieni intenţionează să împiedice stabilirea imigranţilor în orașele Sydney și Melbourne dacă nu au legături de muncă sau de familie acolo, invocând o creștere accelerată a numărului de locuitori în aceste orașe. Măsura are ca scop reducerea congestionării în aceste două mai orașe ale Australiei, a declarat marţi ministrul orașelor, infrastructurii urbane și al populaţiei, Alan Tudge. Ministrul a declarat că, odată cu condiţionarea acordării vizelor doar în cazul optării pentru orașe mai puţin populate, ar crește probabilitatea ca imigranţii să se stabilească definitiv în acele locuri.
Donald Trump și Kim Jong-un se vor întâlni după alegerile din SUA
Un al doilea summit între președintele Statelor Unite, Donald Trump, și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, va avea loc după alegerile parţiale din Statele Unite, care vor avea loc pe data de 6 noiembrie – a declarat marţi președintele SUA. Actualmente se fac planuri pentru organizarea celui de-al doilea summit, a subliniat președintele american, care crede că discuţiile diplomatice dintre cele două ţări au înregistrat un „progres incredibil”.
Accident feroviar în India
Cel puţin cinci persoane au murit şi alte 30 au fost rănite după ce miercuri dimineaţă un tren de pasageri a deraiat în nordul statului Uttar Pradesh, din India, au transmis autorităţile locale. Mai multe echipaje de salvare au fost trimise la faţa locului, iar toate cursele pe ruta respectivă au fost anulate. Pentru moment nu se cunosc cauzele accidentului.
Un suspect în cazul Skripal a fost decorat „Erou al Rusiei”
Alexander Mișkin, al doilea suspect identificat în cazul Skripal, fusese declarat „Erou al Rusiei” în anul 2014. Acest titlu onorific îi fusese oferit de președintele Vladimir Putin pentru activitatea sa în cadrul operaţiunilor din Ucraina, relatează site-ul de investigaţii Bellingcat, care a făcut publică identitatea bărbatului. Primul suspect identificat în același caz, Anatoliy Vladimirovici Chepiga, primise și el această distincţie pentru participarea la aceleaşi misiuni. Autorităţile de la Moscova au refuzat să comenteze informaţiile apărute privindu-l pe Mișkin.