Esenţiale de weekend

57

Anglia: Cresc preţurile la alimente din cauza vremii extreme

Potrivit specialiștilor, preţul cărnii, al legumelor și al lactatelor din Marea Britanie ar putea crește cu cel puţin 5% în lunile următoare, din cauza vremii din acest an. De la începutul anului, preţurile legumelor en gross au crescut deja cu până la 80% – în luna martie și în luna iunie, a crescut preţul la ceapă cu 41%, la morcovi cu 80%, iar la grâul pentru pâine cu o cincime. Preţul la unt a crescut și el cu 24%. În plus se așteaptă și o majorare a preţului la carne, din cauza lipsei de hrană pentru animale.

România are cele mai ieftine produse din UE

Datele unui raport Eurostat publicate vineri arată că România face parte din primele trei ţări cu cele mai scăzute preţuri la produse și servicii în raport cu media UE, ocupând locul 1 la alimente. Cele mai mari preţuri din UE la alimente se găsesc în Elveţia (cu 67,7% peste media comunitară), în Norvegia (+60,7%) şi în Islanda (+56,4%).

În ceea ce privește costurile de întreţinere a locuinţei (gaz, electricitate, apă, alte utilităţi), România este pe locul trei în topul ţărilor ieftine, iar la costurile pentru transporturi, ţara noastră se află pe locul doi. Ca medie generală a costurilor vieţii, datele raportului relevă faptul că ţara noastră este pe locul doi în UE, după Bulgaria, în topul ţărilor ieftine.

În România nu se cunoaște numărul real al angajaţilor

Numărul total al angajaţilor din ţara noastră nu este cunoscut nici măcar de către oficiali, existând sute de mii de angajaţi care nu apar în Revisal (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic) și care lucrează în instituţii ale statului, cum ar fi Ministerul Apărării, SRI sau SIE, ce ţin secrete aceste informaţii. Nici anumite categorii de angajaţi, cum ar fi funcţionarii publici, nu sunt menţionate în sistemul Revisal al Inspecţiei Teritoriale a Muncii (ITM). Concluzia este că, în România, numărul angajaţilor este mai mare de 5,84 de milioane, iar cel al contractelor de muncă depășește 6,28 de milioane.

Fonduri americane pentru îmbunătăţirea Bazei 71 aeriene Câmpia Turzii

Un document al aviaţiei americane arată că Forţele aeriene ale Statelor Unite au alocat aproximativ 40 de milioane de dolari pentru noi construcţii și lucrări de îmbunătăţire a Bazei 71 aeriene Câmpia Turzii, modificări ce ar permite lansarea unui număr mai mare de avioane militare, detectarea mai multor aeronave şi creșterea rezervelor de combustibil şi armament. Fondurile pentru lucrări provin din bugetul Departamentului Apărării, prin programul cunoscut drept Iniţiativa de Descurajare Europeană. Din suma totală, 25 de milioane de dolari sunt destinate lucrărilor de infrastructură privind operaţiunile de zbor.

Acuzaţii grave la adresa unor înalţi prelaţi de la Vatican

Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, fost înalt oficial de la Vatican, a acuzat o listă întreagă de actuali și foști înalţi prelaţi de la Vatican, în frunte cu papa Francisc, că au știut și au acoperit cazurile de abuz sexual comise în Statele Unite de cardinalul McCarrick. Vigano nu a ezitat să compare conspiraţia tăcerii din Biserica Catolică cu cea din mafie și l-a acuzat pe papa Francisc că a știut și a cerut punerea sub tăcere a abuzurilor cardinalului McCarrick. Luna trecută, McCarrik a devenit primul cardinal care și-a dat demisia după ce autorităţile au dovedit abuzul sexual asupra unui băiat de 16 ani. Papa a declarat că refuză să comenteze aceste acuzaţii.

Rusia: interceptările avioanelor militare ruse sunt periculoase

După ce aviaţia britanică a informat că săptămâna trecută au avut loc două situaţii în care s-au interceptat avioane militare ruse deasupra Mării Negre, Ambasada Rusiei la Londra a spus că interceptarea într-o manieră periculoasă ar putea provoca Moscova. „Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar pentru aliaţii săi constituie în mod ipotetic un avion de patrulare rus, care zboară în apropiere de litoralul propriu al Rusiei, la peste 2.000 de kilometri de insulele britanice?”, se arată în comunicatul ambasadei.

Atac armat în Florida

Două persoane au murit şi alte 11 au fost rănite, duminică, într-un atac armat la un turneu de jocuri video din Jacksonville, Florida, au anunţat autorităţile locale într-o conferinţă de presă. Atacatorul, un bărbat de 24 de ani din Baltimore, s-a sinucis. Potrivit autorităţilor locale, în afara celui decedat, nu există alţi suspecţi.

Italia: ameninţări cu privire la reducerea contribuţiei la bugetul comunitar

Pe fondul unei noi drame migratorii, polemica dintre Italia și responsabilii europeni de la Bruxelles se accentuează. Astfel, un număr de 140 de migranţi care au fost salvaţi în noaptea de 15 august au fost nevoiţi să aștepte aproape o săptămână într-un port din Sicilia, pentru a primi autorizaţia de a debarca. În contextul acesta, ministrul de interne italian a acuzat Uniunea Europeană că ar fi abandonat total Italia în faţa fenomenului migratoriu și a ameninţat cu reducerea contribuţiei la bugetul comunitar.

Deși incidentul a luat sfârșit după ce Biserica Catolică a intervenit și i-a preluat pe migranţi, o anchetă judiciară a fost deschisă în privinţa ministrului de interne, acuzat de „sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere”. O parte dintre migranţi vor rămâne în Italia, o parte va fi repartizată în Albania, iar o parte va merge în Irlanda.

Inundaţii masive în India

În urma musonului deosebit de violent și a inundaţiilor care au devastat statul Kerala, din India, numărul deceselor provocate a crescut la 445. Conform bilanţului, peste 10.000 de km de șosele au fost distruse sau avariate, un milion de persoane au fost relocate în adăposturi speciale, iar 15 persoane sunt în continuare date dispărute. Potrivit autorităţilor locale, din totalul caselor afectate, peste 130.000 au fost igienizate, iar reţeaua de furnizare a energiei electrice este pe cale de a fi pusă în funcţiune. Pagubele estimate de oficiali sunt de 3 miliarde de dolari.

Columbia: Referendumul anticorupţie nu a fost validat

Referendumul anticorupţie din Columbia nu a fost validat, la vot prezentându-se mai puţin de 12 milioane persoane, adică doar o treime din necesarul de 36 de milioane. Cu toate acestea, cei care s-au prezentat au votat în proporţie de 99% pentru fiecare dintre măsurile anticorupţie propuse, și anume scăderea salariilor parlamentarilor, interzicerea sentinţelor alternative de tipul arestului la domiciliu pentru condamnaţii în cazuri de corupţie, maximum trei mandate pentru aleșii locali și naţionali, publicarea declaraţiilor de avere. Conform specialiștilor, corupţia costă Columbia aproximativ 15 miliarde de dolari anual.

Venezuela își plătește datoriile către China în petrol

Între 2007 și 2014, China i-a împrumutat Venezuelei 63 de miliarde de dolari, adică 53% din totalul împrumuturilor oferite de chinezi ţărilor din America Latină. China a solicitat ca împrumuturile să fie returnate în petrol. Odată cu scăderea preţului petrolului însă, Venezuela nu este capabilă nici să repare platformele petroliere, nici să plătească muncitorii, iar guvernul se confruntă cu perspectiva unei revolte în masă. China refuză renegocierea datoriilor.

Nemţii au evacuat un oraș pentru dezamorsarea unei bombe

Autorităţile locale germane au evacuat locuitorii din orașul Ludwigshafen, din centrul Germaniei, pentru a permite geniștilor să dezamorseze şi să îndepărteze o bombă ce data din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, pe durata operaţiunilor de dezamorsare a bombei, ce cântărea peste 500 de kg, aproape 18.500 de persoane au fost evacuate. În Germania deseori sunt descoperite bombe neexplodate, lăsate de bombardierele aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un număr de aproape 70.000 de persoane au fost evacuate din Frankfurt în septembrie 2017, după ce a fost descoperită o bombă britanică.