Esenţiale de weekend

127

Referendumul pentru familie a eșuat

Întrucât la referendumul pentru redefinirea termenului „căsătorie” în Constituţie prezenţa la vot a fost slabă, doar 20,41% din populaţie manifestându-și opţiunea prin vot, acesta nu a putut fi declarat valid. Prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Dâmboviţa (28,98%), Bihor (28,92%), Olt (27,19%) și Bistriţa-Năsăud (26,95%). La polul opus au fost judeţele Covasna și Harghita, cu 8,50%, respectiv 11,12%. În București prezenţa la vot a fost de doar 15,74%.

Presa străină nu a omis evenimentul din ţara noastră și a subliniat prezenţa slabă la vot. Reuters a relatat că „referendumul este perceput drept un test de popularitate al partidului de guvernământ, PSD, care a susţinut schimbarea şi ale cărui tentative de a slăbi legislaţia anti-corupţie a atras critici din partea Executivului Uniunii Europene”.

Politico.eu a afirmat că România „nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex, însă referendumul susţine o schimbare constituţională care ar împiedica cuplurile de homosexuali să obţină acest drept în viitor”.

Jurnaliştii de la The Washington Post au evidenţiat că referendumul a fost susţinut de Biserica Ortodoxă Română, însă opoziţia a îndemnat ca acesta să fie boicotat.

SUA acuză șapte spioni ruși

Șapte agenţi ai serviciilor ruse au fost acuzaţi de atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite și a ţărilor aliate, a anunţat joi Departamentul american al Justiţiei. Agenţii ar fi vizat, pe lângă distrugerea legitimităţii organizaţiilor internaţonale antidopaj, atacarea sistemului informatic al centralei nucleare Westinghouse Electric, situată în apropierea oraşului Pittsburgh. Rusia însă a respins acuzaţiile și a denunţat „fanteziile” Occidentului privind spionajul.

O jurnalistă bulgară, ucisă la Ruse

Victoria Marinova, în vârstă de 30 de ani, jurnalistă bulgară de investigaţii, directoare şi prezentatoare a televiziunii regionale TVN, a fost asasinată cu brutalitate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în orașul Ruse. Analistul Ruslan Trad a precizat că jurnalista a fost violată și torturată înainte de a fi ucisă. Marinova este cel de-al treilea jurnalist de investigaţii asasinat într-un stat membru al Uniunii Europene în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia, în Malta, şi Jan Kuciak, în Slovacia. Jurnalista era implicată în mai multe investigaţii privind corupţia din Bulgaria, iar ultimul său reportaj viza deturnarea de fonduri publice.

Spania salvează imigranţi

Aproape 1.200 de imigranţi au fost salvaţi în ultimele 48 de ore pe Marea Mediterană, a anunţat garda de coastă spaniolă. Cu ajutorul a 30 de ambarcaţiuni improvizate, imigranţii încercau să ajungă în Spania, care anul acesta a devenit poarta de intrare a imigraţiei ilegale către Europa, după ce Italia și-a închis frontierele la presiunea ministrului de interne. De la începutul acestui an, peste 43.000 de imigranţi au ajuns în Spania.

Statele Unite construiesc noi baze militare în Europa

Pentagonul are în plan construirea de noi baze militare în Europa, dar și renovarea unora dintre cele existente, în Germania, Polonia, Republica Cehă și Olanda. Centrele opraţionale vor include locuinţe pentru soldaţi și infrastructură militară, dar vor fi renovate și aerodromurile, căile ferate și diferite depozite. Valoarea proiectului este de 248 de milioane de dolari.

A demisionat președintele Interpolului

După ce a fost arestat preventiv în China în urma investigaţiilor desfășurate de Biroul Anticorupţie chinez, Meng Hongwei, președintele Interpol, și-a prezentat demisia. Potrivit unui anunţ al instituţiei, în urma demisiei lui Hongwei preşedinte interimar va deveni sud-coreeanul Kim Jong Yang. Pentru moment nu există detalii cu privire la acuzaţiile ce i se aduc lui Hongwei.

Brazilia: Jair Bolsonaro câștigă primul tur al alegerilor

Candidatul de extrema dreaptă, Jair Bolsonaro, a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia, cu 46% din voturi. El îl va întâlni în turul 2, pe 28 octombrie, pe candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a întrunit 29% din voturi. Fernando Haddad este cel care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze din cauza unei condamnări pentru corupţie. Cât despre Jair Bolsonaro, presa internaţională îl cataloghează drept rasist, misogin și homofob, susţinător al regimului dictatorial militar.

Un partid pro-rus a câștigat alegerile din Letonia

Alegerile parlamentare din Letonia de sâmbătă s-au soldat cu rezultate surprinzătoare. Exit poll-urile au desemnat câștigător un partid pro-rus, cu aproape 20% din voturi, în timp ce alianţa pro-UE a depășit 13%, iar un partid de extrema dreaptă a câștigat peste 12% din voturi. Letonia, care este ţară membră NATO și UE, se învecinează cu Rusia și găzduiește aproximativ 1.000 de militari NATO. Partidul câștigător a declarat că dorește ca Letonia să rămână în UE și în NATO, dar și să aibă legături economice mai strânse cu Rusia.

Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Pace

Activista Nadia Murad, supravieţuitoare a violenţei sexuale a grupării Stat Islamic, și medicul ginecolog Denis Mukwege, care a înfiinţat un spital în Republica Democrată Congo, au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2018, pentru campaniile împotriva folosirii violului ca armă de război. „Ambii laureaţi au o contribuţie esenţială la concentrarea atenţiei asupra crimelor de război şi asupra combaterii acestora”, se arată în explicaţia deciziei Comitetului Nobel.

Vaccinul HPV este aprobat pentru grupa de vârstă 27-45 de ani

Potrivit anunţului de vineri al Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), vaccinul HPV, care previne cancerul de col uterin, dar și alte afecţiuni maligne, este acum aprobat și pentru bărbaţi și femei cu vârste între 27 și 45 de ani. Aprobarea s-a bazat pe un studiu efectuat pentru această categorie de vârstă. Cercetătorii au arătat că o versiune anterioară a vaccinului a fost foarte eficientă în prevenirea infecţiei persistente cu HPV, a verucilor genitale, afecţiunilor precanceroase vulvare, vaginale și cervicale și a cancerelor de col uterin cauzate de tulpinile vizate de vaccin.