România, sancţionată la CEDO în cazul lui Gregorian Bivolaru

140

Liderul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a câștigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, judecătorii stabilind că acestuia i-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei sale în termen rezonabil.

Decizia Curţii se referă la sentinţa primită de Bivolaru în procesul pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o persoană minoră – singura acuzaţie pentru care n-a fost achitat în România, restul fiind retrase sau prescrise de-a lungul anilor.

Problemele juridice ale liderului MISA au început după mai bine de un deceniu de la înfiinţarea asociaţiei, care a avut loc în anul 1990. Pe 4 iulie 2004, Gregorian Bivolaru era dat în urmărire generală, sub acuzaţia de „trafic de persoane și infracţiuni asociate crimei organizate“. În 2004, Bivolaru a cerut azil politic în Suedia, iar în 2005 instanţa suedeză respingea cererea de extrădare formulată de autorităţile române, afirmând că acuzatul nu are șansa unui proces echitabil în România.

În urma acestei decizii, ministrul de atunci al justiţiei, Monica Macovei, a cerut procurorului să verifice de urgenţă modul de desfășurare a anchetelor în cazul liderului MISA.

Lucrurile au trenat însă, iar soluţia în procesul lui Bivolaru de achitare, fie prin lipsă de probe, fie prin prescrierea infracţiunilor de care era acuzat, a venit abia după 5 ani.

În cele din urmă, în 2013, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie l-a condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. Victima, Mădălina Dumitru, a negat însă constant această acuzaţie, afirmând că este victima procurorilor și judecătorilor, nu a liderului MISA.

Arestat în Franţa în 2016, Bivolaru a fost extrădat de autorităţile franceze în România, pentru a-și ispăși pedeapsa privativă de libertate, fiind eliberat condiţionat din închisoare în 2017.

În același an, Gregorian Bivolaru a câștigat primul proces împotriva statului român la CEDO, care a decis că statul trebuie să plătească 7.000 de euro daune pentru privarea ilegală de libertate după decizia de eliberare din arest din 2004.

În 2018, liderul MISA a câștigat un nou proces, judecătorii de la CEDO constatând că în cadrul judecării din instanţa din România a fost încălcat un articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil şi în termen rezonabil și obligând statul la plata a 6.200 de euro – daune morale și cheltuieli de judecată.

De altfel, Bivolaru ceruse în 2017 să i se aprobe rejudecarea dosarului (solicitare respinsă de instanţa din România) susţinând că procesul său a fost unul politic și că sentinţa nedreaptă l-a adus „într-o situaţie asemănătoare cu a lui Isus“.