Esenţiale de weekend

69

S-a mutat data majorării salariului minim

Salariul minim pe economie se va majora de la 1 decembrie, iar de la 1 ianuarie 2019 valoarea acestuia va fi diferenţiată în funcţie de studii și de vechime, a anunţat ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. În sensul acesta, în următoarea ședinţă de guvern va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Muncii, potrivit cu măsura adoptată. De la 1 ianuarie ar urma ca salariul minim pentru cei cu studii superioare și pentru cei care au minimum 15 ani vechime să fie de 2.350 de lei.

Partidul de extrema dreaptă câștigă simpatii în Franţa

Pentru prima dată, partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN) a depăşit în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019 formaţiunea La République En Marche (LREM), fondată de preşedintele francez, Emmanuel Macron – potrivit datelor unui sondaj Ifop. Dacă ar avea loc alegerile mâine, extrema dreaptă ar obţine 30% din voturi, depășind LREM, care ar strânge 19% din voturi.

Reacţii ale Marii Britanii la conflictul din Yemen

Luni, ministrul de externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a anunţat că va cere Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să ia măsuri pentru găsirea unei soluţii politice potrivite pentru încetarea conflictului din Yemen. Potrivit unor oficiali ONU, Marea Britanie colaborează cu SUA în acest sens.

Victime în urma furtunilor din Sicilia

În urma furtunilor puternice din ultimele zile, 29 de persoane au murit în Italia, dintre care cel puţin 12 numai în Sicilia, din cauza alunecărilor de teren. Pagubele materiale au fost estimate la peste un miliard de euro. Cele mai grave pagube au fost înregistrate în Trentino și Veneto, regiuni din nordul Italiei. Acest val de vreme nefavorabilă reprezintă „una dintre cele mai complexe situaţii meteorologice din ultimii 60 de ani”, a informat Protecţia Civilă italiană.

SUA impune sancţiuni dure Iranului

Începând de luni, Administraţia Trump va impune cele mai dure sancţiuni Iranului, pe care îl acuză că își continuă în secret programul de dezvoltare a armelor nucleare. Peste 700 de persoane și companii sunt pe lista de sancţiuni, inclusiv bănci importante, exportatori de petrol și companii maritime. Ca urmare a acestor măsuri, mii de iranieni au protestat duminică pe străzile Teheranului și au scandat împotriva Statelor Unite, Israelului și a Arabiei Saudite.

Xi Jinping vrea să reducă tarifele de import

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a informat la deschiderea Expoziţiei Comerciale Internaţionale, care are loc săptămâna aceasta la Shanghai, că ar putea reduce tarifele la importuri. China va continua „să extindă accesul la piaţă”, iar „uşile Chinei nu vor fi niciodată închise, ci se vor deschide şi mai mult”, a declarat Jinping. În plus, președintele a mai spus că statul chinez va accelera negocierile pentru un acord de investiţii China – UE şi pentru un acord de liber schimb regional între China, Japonia şi Coreea de Sud.

A murit Katerina Handzyuk

Katerina Handzyuk, o activistă anticorupţie de 33 de ani din Ucraina, a murit la trei luni după ce a fost rănită într-un atac cu acid sulfuric. Aceasta suferise arsuri pe 40% din corp și era în stare critică. Președintele ucrainean, Petre Poroșenko, a cerut duminică ca vinovaţii să fie pedepsiţi. Cinci suspecţi au fost arestaţi în acest caz. Moartea activistei a declanșat o serie de reacţii pe site-urile de socializare din Ucraina, mulţi utilizatori exprimându-și părerea de rău cu privire la moartea tinerei.

Noua Caledonie respinge independenţa teritoriului

După numărarea a 95% din buletinele de vot, autorităţile au declarat că o majoritate de 56,8% dintre alegătorii din Noua Caledonie, un teritoriu francez din Oceanul Pacific, s-au pronunţat împotriva independenţei în referendumul organizat cu privire la această chestiune. Prezenţa la vot a fost de aproximativ 81%.

Tensiuni la graniţa SUA – Mexic

Potrivit oficialilor americani, armata este preocupată de sosirea unor grupuri civile de luptă care se autodesfășoară la graniţa cu Mexicul, într-o presupusă acţiune de susţinere a Serviciului Vamal și de Protecţie a Frontierelor din SUA. Aceste grupuri civile susţin că s-au mobilizat în urma avertismentelor președintelui american cu privire la ameninţarea la adresa securităţii naţionale din partea caravanelor de migranţi din America Centrală care se deplasează către Mexic. „Vom observa, vom raporta și vom oferi ajutor în orice fel”, a declarat Shannon McGauley, membru al unui astfel de grup.

Nigeria justifică împușcarea unor protestatari cu retorica lui Trump

Pentru a justifica deschiderea focului asupra unor protestatari şiiţi, armata nigeriană a postat pe Twitter un videoclip cu preşedintele american, Donald Trump, care declara că soldaţii vor împuşca migranţii care aruncă cu pietre. „Vă rugăm să vă uitaţi şi să trageţi concluziile”, a declarat un reprezentant al armatei. „Nu vom accepta acest lucru. Vor să arunce cu pietre în armata noastră, armata va răspunde. Le-am spus să considere pietrele ca fiind o puşcă”, a afirmat Trump în videoclipul postat. Amnesty International a arătat printr-un comunicat oficial că are dovezi puternice că poliţia şi soldaţii nigerieni au folosit „în mod inadmisibil” arme automate împotriva membrilor Mişcarii Islamice a Nigeriei (IMN), ucigând în jur de 45 de persoane.