Esenţiale de weekend

113

Raportul MCV, mai dur pentru România decât pentru Bulgaria

Comisia Europeană va face public marţi draftul raportului MCV, care printre altele arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Potrivit datelor raportului, ţara noastră a implementat doar 2 din cele 12 recomandări. Executivul comunitar va adăuga în dreptul României recomandări extrem de dure, cum ar fi oprirea imediată a implementării legilor justiţiei și stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală modificate. Potrivit raportului, Comisia Europeană cere și relansarea procesului de numire a șefului DNA.

Străinii vin să muncească în România

În primele nouă luni ale acestui an, peste 6.500 de străini au venit din afara Uniunii Europene să muncească în ţara noastră, arată datele oficiale referitoare la vizele de angajare. Majoritatea au fost recrutaţi în construcţii pentru meserii ca: zidar, pietrar, sudor, muncitor necalificat, fierar betonist sau dulgher. Din cauza lipsei forţei de muncă, angajatorii sunt nevoiţi să recruteze personal inclusiv din ţări asiatice precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.

Modificări în privinţa vârstei de pensionare a femeilor

În urma angajamentului României ca până în 2023 să se egalizeze, pentru bărbaţi și femei, vârsta de pensionare la 65 de ani, femeile care au atins pragul minim de cotizare în sistemul de asigurări sociale și au împlinit vârsta standard de pensionare, adică 63 de ani, pot cere continuarea activităţii până la 65 de ani, pragul actual de pensionare valabil pentru bărbaţi. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, angajatorul nu poate refuza cererea de continuare a activităţii, care se va face fără încheierea unui nou contract de muncă.

100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial

În cadrul unei ceremonii emoţionante care a avut loc duminică la Paris cu ocazia comemorării a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, eveniment la care au participat peste 60 de lideri mondiali, președintele francez, Emmanuel Macron, a adus un omagiu milioanelor de soldaţi uciși în război. La seria de evenimente a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

În cadrul întâlnirii, președintele american și cel francez au discutat despre faptul că Europa trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare. Între cei doi lideri a avut loc de asemenea o dispută pe tema armatei europene, după ce zilele trecute președintele Franţei a declarat că Europa are nevoie de o armată proprie, având în vedere că europenii nu mai pot conta pe SUA.

Se vor desfiinţa mii de posturi din ministere

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât și bugetate vor fi desfiinţate din ministere, iar cele mai multe vor fi de la ANAF. De asemenea, și unele funcţii de conducere vor fi pe lista celor propuse spre eliminare, a anunţat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. În actul normativ este deja stabilit numărul maxim de posturi aferent celor 21 de ministere. Potrivit proiectului, acţiunea este menită să asigure creşterea calităţii şi a accesului la serviciile publice.

Cipuri implantate angajaţilor

O organizaţie reprezentând interesele a 190.000 de firme din Marea Britanie, precum și unul din marile sindicate naţionale și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu potenţiala implantare de cipuri angajaţilor, în vederea îmbunătăţirii securităţii datelor. În prezent, în Marea Britanie două companii furnizează astfel de cipuri, de mărimea unui bob de orez, care pot fi implantate în mână, la un cost ce pornește de la 70 de lire. Aceste microcipuri sunt similare celor pentru animalele de companie. Ele le-ar permite oamenilor să deschidă ușa, să intre în birou, să pornească mașina doar cu o mișcare a mâinii, dar și să stocheze date medicale.

Doi bărbaţi vor să traverseze Antarctica singuri

Zilele acestea, un american și un britanic încearcă să traverseze Antarctica fără niciun fel de ajutor. Până în prezent nimeni nu a reușit să facă această călătorie de aproximativ 65 de zile. Ultima încercare, de acum doi ani, a fost a lui Henry Worsley, care nu a apucat să își îndeplinească dorinţa din cauza unei infecţii care i-a curmat viaţa. Pentru această expediţie, cei doi au primit donaţii și sponsorizări de peste 200.000 de dolari.

Macron avertizează în privinţa naţionalismului

La sărbătorirea celor 100 de ani de la terminarea primului Război Mondial, în prezenţa președinţilor Vladimir Putin și Donald Trump, liderul francez, Emmanuel Macron, a declarat că „naţionalismul reprezintă o trădare a patriotismului”. „Susţinând că interesele noastre primează, ștergem ceea ce o naţiune are cel mai de preţ, ceea ce îi dă viaţa, ceea ce îi dă graţie și ceea ce este esenţial: valorile sale morale”, a declarat președintele.

Două planete noi în galaxia noastră

Astronomii de la Universitatea din Varșovia, Polonia, au descoperit în galaxia noastră două planete solitare care nu gravitează în jurul altor stele. Planetele solitare sunt foarte greu de observat, întrucât nu sunt luminate de nicio stea sau soare. Acestea au fost descoperite de cercetători cu ajutorul microlentilelor gravitaţionale, însă, neștiind cât de departe sunt de planeta noastră, oamenii de știinţă nu pot estima dimensiunea fiecărei planete.

FDA dorește interzicerea ţigărilor mentolate

Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a propus interzicerea ţigărilor mentolate, întrucât, potrivit organizaţiei, fumarea acestora face renunţarea la ţigări mai dificilă și prezintă un risc pentru sănătate mai mare decât ţigările obișnuite. Potrivit FDA, consumul de tigări mentolate poate fi asociat cu debutul fumatului în rândul tinerilor, mentolul contribuind la reducerea iritaţiei gâtului cauzate de fumul de tigară.

31 de morţi în incendiile din California

În urma incendiilor din California, numărul persoanelor decedate a ajuns la 31, iar al persoanelor dispărute, la peste 200, au informat autorităţile locale. În urma dezastrului, peste 250.000 de americani au fost nevoiţi să-și părăsească locuinţele. Incendiul a distrus peste 6.700 de locuinţe şi sedii de firme în Paradise, un oraş cu 26.000 de locuitori, eveniment fără precedent în California. Flăcările s-au extins pe 45.000 de hectare. Potrivit oficialilor, vântul puternic menţine riscul apariţiei unor noi incendii de vegetaţie în California.