Esenţiale de weekend

72

Un al doilea oraș din România ar putea avea metrou

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat săptămâna trecută că are în vedere alcătuirea unui caiet de sarcini în vederea realizării studiului de prefezabilitate și fezabilitate ce privește realizarea proiectului de construire a metroului la Cluj-Napoca. Primarul a declarat că deja a fost contactat de reprezentanţii unei firme japoneze pentru realizarea proiectului.

Conform primarului, realizarea metroului este un obiectiv pe termen lung, ţinând cont că municipiul Cluj-Napoca va ajunge la un milion de locuitori peste 20-30 de ani.

Incident armat în Canada

O persoană a murit și alte 13 au fost rănite într-un atac armat ce a avut loc duminică seara în zona Greektown a oraşului Toronto. Atacatorul a fost ucis după un schimb de focuri cu poliţia, a informat Mark Saunders, şeful poliţiei, care a explicat totodată că deocamdată nu se cunosc cauzele încidentului.

De la începutul anului s-au înregistrat 212 incidente armate în Toronto, în care și-au pierdut viaţa 26 de persoane, comparativ cu 188 de schimburi de focuri care au rezultat în 17 morţi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Donald Trump ameninţă China cu noi tarife

Președintele american, Donald Trump, a declarat vineri în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC că este sigur de impunerea unor taxe vamale pe mărfuri importate din China, în valoare de 505 miliarde de dolari.

„Aceasta nu este o măsură politică, fac doar ceea ce trebuie pentru ţara noastră. Am fost distruși de China pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Trump.

Importurile totale americane din China în 2017 au însumat aproximativ 505 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna că taxele vamale ar acoperi practic toate categoriile de mărfuri importate, arată date ale Biroului de Recensământ american.

În urma acestor măsuri luate de administraţia Trump, grupul de miniștri G20 au semnat o declaraţie comună în care avertizează că riscurile pentru economia globală „pe termen scurt și mediu au crescut, printre acestea numărându-se creșterea vulnerabilităţilor financiare și tensiunile geopolitice”. Astfel, conform grupului G20, tensiunile comerciale ar putea submina economia globală.

Valul de căldură din Japonia continuă să ia vieţi

Valul de căldură înregistrat în perioada aceasta în Japonia a luat peste 40 de vieţi în luna iulie, cu 11 persoane decedate sâmbătă și 3.000 de ambulanţe mobilizate pentru intervenţia în cazurile de urgenţă.

Pe fondul afecţiunilor provocate de acest val de căldură, 10.000 de persoane au fost spitalizate. În Tajimi, o zonă din centrul Japoniei, au fost înregistrate temperaturi record, de 40,7 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată în ultimii 5 ani.

Căldura a îngreunat de asemenea eforturile de salvare și reabilitare din vestul Japoniei, unde în urma inundaţiilor și alunecărilor de teren care au luat peste 200 de vieţi în această lună, aproximativ 4.500 de persoane au fost strămutate din casele lor și trăiesc încă în adăposturi de urgenţă.

Cuba: Revizuirea constituţiei redefinește familia

În draftul noii constituţii din Cuba, alături de modificări radicale adoptate cu scopul de a crea un socialism „prosper și durabil”, se află și redenumirea căsătoriei, care va reprezenta uniunea dintre două persoane, nu dintre o femeie și un bărbat, deschizând calea pentru recunoașterea căsătoriilor gay.

„Posibilitatea recunoașterii căsătoriilor între două persoane de același sex întărește principiile de egalitate și justiţie”, a declarat secretarul Consiliului de stat, Homero Acosta.

Până în prezent, în ciuda opoziţiei Bisericii Catolice, căsătoria între persoanele de același sex a fost permisă în Argentina, Brazilia, Columbia, Uruguay și în anumite regiuni din Mexic.

Cutremure în Iran

Un număr de cel puţin 150 de persoane au fost rănite duminică în sudul şi vestul Iranului într-o serie de cutremure, a informat Centrul Seismologic din Iran. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 5,4 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 10 km. Decamdată nu există informaţii cu privire la numărul de decedaţi.

În noiembrie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a afectat satele și orașele din provincia Kermanshah din vestul Iranului, de-a lungul graniţei muntoase cu Irakul, ucigând cel puţin 620 de persoane și rănind alte mii.

Steve Bannon sprijină populiștii de dreapta la alegerile europarlamentare

Cu scopul de a sprijini formaţiunile populiste de dreapta, Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, va înfiinţa fundaţia „Mișcarea”, cu biroul central chiar la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. Obiectivul lui Bannon este de a rivaliza cu fundaţia miliardarului american George Soros, Open Society, care promovează democraţia.

Văzută ca un atac la libertatea şi democraţia din Europa, iniţiativa lui Bannon a stârnit reacţii critice în Parlamentul European. „E un atac în adresa libertăţilor şi democraţiei din Europa. Nu vom fi pasivi. Vom răspunde”, a scris duminică pe Twitter liderul grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Udo Bullman. Grupul este al doilea ca mărime în Parlamentul European.

Membrii organizaţiei Căştile Albe au fost evacuaţi din Siria în Iordania

La solicitarea Statelor Unite, a Canadei şi a statelor europene, Israelul a evacuat din Siria activiştii organizaţiei Căştile Albe cu tot cu familiile lor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian al Afacerilor Externe, Emmanuel Nahshon.

Astfel, în urma unei operaţiuni nocturne, 422 de persoane au fost evacuate prin Israel în Iordania, unde așteaptă să fie relocate în Europa și Canada. Cunoscută sub numele de Apărarea Civilă Siriană, organizaţia umanitară Căștile Albe operează în zone rebele din Siria.

Operaţiunea a fost descrisă drept „un efort masiv multinaţional și internaţional, cu implicarea Naţiunilor Unite”.

Au crescut vânzările globale de mașini

În primele 6 luni ale anului, numărul de mașini vândute la nivel global a crescut cu 4%, ajungând la 47,5 milioane de mașini, dintre care peste 13 milioane au fost comercializate în China, cea mai mare piaţă auto a lumii, unde creșterile au fost în procent de 6%.

În această primă jumătate a anului, tendinţa remarcată este de creștere puternică pentru ţări aflate în plină dezvoltare, precum China, India sau Brazilia, în timp ce pieţele mature, din Statele Unite sau Japonia, înregistrează oscilaţii.

România: Amenzile pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare

Președintele României a promulgat vineri proiectul care stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2019, perioada în care se pot plăti la jumătate amenzile de circulaţie va fi extinsă de la doar 48 de ore la 15 zile lucrătoare. Proiectul a fost pregătit încă din 2015.

Conform proiectului, procesul-verbal de contravenţie va constitui și înștiinţare de plată, fără a mai fi necesară întocmirea unui document distinct. În plus, în contexul noii legi se va elimina obligativitatea plătitorului de a face dovada plăţii.

Proteste ale comunităţii LGBT în Israel

Zeci de mii de demonstranţi din comunitatea LGBT din Israel au manifestat duminică în semn de protest faţă de excluderea homosexualilor din noua legislaţie privind sarcina prin surogat.

Femeile singure care nu au putut rămâne însărcinate din motive medicale au primit săptămâna trecută dreptul de a solicita ajutor de stat pentru a apela la o mamă surogat, conform amendamentului adoptat săptămâna trecută de Parlamentul israelian, care a blocat un amendament asemănător care ar fi garantat același drept bărbaţilor singuri și, prin extensie, cuplurilor gay.

Israelul nu oficiază căsătorii între persoane de același sex, însă recunoaște astfel de căsătorii oficiate în alte state.