Trump se răzgândește a doua oară în ce privește rolul Rusiei în alegeri

96

După o săptămână dramatică la Washington, în care președintele a dat asigurări că înţelege și acceptă concluziile serviciilor de informaţii americane, care au conchis că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 și în continuare depunde eforturi pentru a submina democraţia americană, președintele pare să se fi răzgândit… din nou.

Nu a trecut mai mult de o săptămână de când președintele Trump a declarat că infama sa conferinţă de presă cu omologul său rus a fost victima unor pure greșeli de limbaj. Conform explicaţiei oficiale, atunci când președintele a spus că „nu văd niciun motiv ca Rusia să fie (cea care a procedat la acest amestec)” voia de fapt să spună că „nu văd niciun motiv ca Rusia să NU fie (cea care a procedat la acest amestec)”. Împreună cu această explicaţie, președintele a dat asigurări că are mare încredere în serviciile secrete și în serviciile de informaţii americane și că acceptă concluzia acestora.

Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, declarase și el că „am fost clari în ce privește evaluarea noastră privind ingerinţa rușilor în alegerile din 2016 și eforturile lor continue de a ne submina democraţia și vom continua să oferim informaţii obiective în sprijinul securităţii noastre naţionale”.

Nu a durat însă mult timp ca președintele Trump să se întoarcă la impresiile sale iniţiale, exprimate și de faţă cu omologul rus, cum că investigaţiile asupra imixtiunii ruse în alegeri nu au nicio miză reală, pentru că întreaga afacere nu este decât un joc de fum și oglinzi. „Președintele Obama știa despre Rusia dinainte de alegeri. De ce nu a făcut nimic în privinţa asta? De ce nu a comunicat echipei noastre de campanie? Pentru că totul este o mare farsă, de aia, și era convins că șarlatana de Hillary o să câștige”, a scris președintele pe Twitter.

Pe acest subiect, Trump riscă să își antagonizeze electoratul loial, dar și pe membri ai Partidului Republican, care trag linie la eforturile lui Trump de a apropia Rusia de Statele Unite printr-o aliniere a viziunilor și personalităţilor celor doi președinţi. „Dovezile sunt copleșitoare, iar președintele trebuie să admită asta și să acţioneze în consecinţă”, a declarat republicanul Trey Gowdy la canalul tv favorit al președintelui, Fox News.