Raport: Rată surprinzător de mare a sclaviei în ţările dezvoltate

167

Numărul de oameni care trăiesc în condiţii ce pot fi calificate drept sclavie modernă, fiind privaţi de libertate, controlaţi şi exploataţi, este tot mai mare peste tot în lume, cu un număr surprinzător de mare chiar și în ţări dezvoltate precum Statele Unite, Franţa sau Germania.

Indexul Global al Sclaviei este un studiu realizat de grupul australian Walk Free Foundation, care are scopul declarat de a studia și aboli sclavia modernă. La prima publicare a studiului, în 2013, fundaţia calculase că existau în lume aproximativ 30 de milioane de sclavi. Ceea ce înseamnă că, în doar 5 ani, sclavia modernă s-a înmulţit atât de mult încât numărul oamenilor blocaţi în prezent în asemenea situaţii a crescut la 40 de milioane.

Studiul a identificat Coreea de Nord ca având cea mai mare prevalenţă a sclaviei moderne. Aproximativ 2,6 milioane de oameni, copii și adulţi, sunt angrenaţi în diverse forme de sclavie, între care muncile forţate sunt cele mai rele. Copiii sunt puși să muncească în schimbul educaţiei, iar adulţii sunt trimiși la muncă și pentru 100 de zile fără pauză, altfel primesc amenzi și le sunt reduse raţiile de alimente. Adulţii care sunt șomeri sunt trimiși automat în lagăre pentru cel puţin 6 luni.

Ţările africane Eritreea, Etiopia, Burundi, Republica Central-Africană, dar și Afganistanul sunt următoarele pe lista celor mai mari exploatatori umani, dar sclavia modernă este o problemă și pentru ţările din „lumea bună”, evidenţiază studiul. În Statele Unite, mai mult de 400.000 de oameni sunt consideraţi a fi sclavi moderni și totodată ţara este cel mai mare importator de bunuri rezultate din munca sclavilor moderni, cum ar fi bunuri electronice, articole de vestimentaţie, cacao sau fructe de mare.

Printre ţările europene, Polonia, Italia, Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Belarus și Ucraina conduc ca număr absolut de victime. Unele dintre aceste ţări, precum Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, au probleme cu numărul mare de imigranţi care ajung să lucreze pe piaţa neagră, iar ţări precum Ucraina și Belarus au probleme ce ţin de economia precară a ţării, un sistem juridic lax și un nivel mare de corupţie, elemente care permit instalarea acestui fenomen al sclaviei chiar și în rândul cetăţenilor.

România figurează pe listă cu un număr absolut de slavi moderni estimat la 86.000. Problemele care permit perpetuarea acestui fenomen ţin majoritar de o proastă guvernare, de inechităţile din societate și de marginalizarea grupurilor minoritare, se precizează în raport, însă fără a intra în mai multe detalii.

„Sclavia modernă este o problemă pentru lumea întâia. Dar, având în vedere că pe listă sunt și ţări care iau măsuri pentru a răspunde acestei probleme, înseamnă că aceste iniţiative nu sunt în van, dar subliniază faptul că și în ţări cu sisteme juridice și legislative serioase există goluri în protejarea grupurilor migranţilor, a persoanelor fără adăpost, a celor care muncesc la negru sau care fac parte din anumite minorităţi”, conchide studiul.