Pasul înapoi al Europei – Danemarca a introdus controlul la frontiere

810

Începând de marţi, 5 iulie, Danemarca a reintrodus controlul de frontieră la graniţele cu Germania și Suedia. Presa germană afirmă că, odată cu reintroducerea controlului la frontiere Danemarca pune sub semnul întrebării una dintre cele mai mari realizări ale Europei.

Un efectiv suplimentar de 50 de agenţi a fost adăugat poliţiștilor de frontieră. Douăzeci de ofiţeri au fost prezenţi la graniţele maritime și alţi 30 la graniţa terestră cu Germania. Conform agenţiei Reuters efectivul suplimentar s-a adăugat unuia de 160 de poliţiști de frontieră deja activi. Numărul total al personalului de control al frontierei va ajunge, spre finalul anului, la 260. Traficul s-a desfășurat relativ normal în prima zi, aglomeraţia fiind justificată de prezenta a zeci de echipe de televiziune, reporteri și fotoreporteri ai presei din Europa.

Legea a fost dată în luna mai de guvernul minoritar de centru dreapta care are sprijinul unui partid populist de aripă dreaptă. Presa germană afirmă că, odată cu reintroducerea controlului la frontiere Danemarca pune sub semnul întrebării una dintre cele mai mari realizări ale Europei.

Decizia daneză a generat puternice reacţii în politica germană. „Danemarca s-a ostracizat singură de Europa”, a spus Juerg-Uwe Hahn, ministru de interne al regiunii germane Hessen. El a îndemnat la un boicot al turismului afirmând că „dacă Danemarca introduce controlul la frontiere în timpul perioadei de concedii nu pot decât să-i sfătuiesc pe turiști să facă cale întoarsă și să meargă în Austria sau Polonia.” Hahn a cerut ca problema să fie prioritară pe agenda următoarei întâlniri a miniștrilor de externe europeni. Alexander Alvaro, europarlamentar german a spus că „Danemarca trebuie să decidă dacă încă vrea să fie parte a zonei Schengen și, pe termen lung, dacă vrea să rămână o parte a Uniunii Europene.” Ministrul german al externelor Guido Westerwelle a remarcat că reintroducerea controlului „este un semnal prost pentru Europa de azi care ar trebui să crească împreună și nu să se destrame.”

Comisia Europeană a avertizat deja că mișcarea adminsitraţiei daneze poate viola Acordul Schengen din 1985. „Comisia va monitoriza strict implementarea acestei prime face pentru asigurarea respectării integrale a legislaţiei europene”, a spus Michele Cercone, purtător de cuvânt al Comisariatului pentru Afaceri Interne.

La rândul lor danezii au replicat justificând încă o dată raţiunile deciziei lor. Purtătorul de cuvânt al externelor daneze a etichetat propunerea lui Hahn drept „solitară și extremist fanatică”. Søren Espersen a adăugat că „îl ia cu fiori atunci când cineva face din UE o religie.” Deţinătorul portofoliului danez care include vămile, Peter Christensen, a considerat și el că intervenţia lui Hahn este „prea melodramatică”.

Danemarca susţine că măsurile nu vor încetini traficul turiștilor de la frontieră, iar personalul adăugat efectivelor de le frontieră va avea ca misiune doar controalele aleatorii pentru prevenirea traficului de narcotice, arme sau persoane. Poliţiștii de frontieră au afirmat că nu străinii sunt ţinta controalelor, un ofiţer confirmând pentru Spiegel Online că „nu imigranţii ilegali sunt cea mai mare prioritate a noastră”. Erling Andersen, șeful administraţiei vămilor a afirmat că „nu va fi vreun control sistematic al vehiculelor sau trenurilor care trec graniţa iar controalele se vor desfășura în condiţii de minimă tulburare a traficului”.

Conform acordului Schengen, ţările aderente pot reintroduce controlul la frontiere numai în baza unei „ameninţări serioase” la adresa securităţii. Situaţiile acestea pot varia de la presiuni migraţioniste la circulaţia unor fani ai cluburilor sportive, cunoscuţi pentru violenţa lor. Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în Luxemburg, în orașul cu același nume, și a intrat în vigoare în 1995. Din el fac parte 22 de ţări membre UE, dar și Norvegia, Elveţia și Islanda, excepţii fiind Marea Britanie sau Irlanda.