Esenţiale azi, 30 mai

74

Atac armat în Belgia

Trei persoane, între care două poliţiste, au fost ucise de un bărbat în vârstă de 30 de ani, marţi dimineaţă, la Liege, în estul Belgiei.

Bărbatul, care a fost auzit strigând „Allahu Akbar”, a atacat cu cuţitul două agente de poliţie și, după ce le-a luat armele pe care le aveau în dotare, le-a împuşcat.

„Poliţistele au fost agresate din spate cu numeroase lovituri de cuţit”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă procurorul din Liege, Philippe Dulieu.

După ce le-a ucis pe cele două agente de poliţie, atacatorul a ucis cu focuri de armă o a treia persoană, un tânăr de 22 de ani care se afla într-o maşină parcată în zonă.

Într-o succesiune de violenţe care seamănă cu un atac terorist, individul a reușit apoi să ia o femeie ostatică într-o școală, însă ulterior a fost împușcat mortal de forţele de ordine, potrivit poliţiei belgiene.

Brexit și economia în Marea Britanie

Brexitul a dus deja la o pierdere de „aproximativ 900 de lire sterline” (aproximativ 1.000 de euro) pe lună în fiecare gospodărie britanică, a estimat marţi Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei.

O preocupare majoră este faptul că investiţiile în afaceri au scăzut cu 0,2% în primul trimestru al anului 2018, în comparaţie cu ultimele trei luni ale anului 2017. Conform analiștilor, se pare că firmele au diminuat investiţiile pentru că nu se cunosc exact efectele Brexitului și pentru că nu se știe ce decizii se vor lua în legătură cu graniţa cu Irlanda.

De asemenea, salariile din Marea Britanie sunt cu 6,5% mai mici decât în februarie 2008, perioada de dinaintea recesiunii. Creşterea economică din Marea Britanie a fost „relativ slabă” faţă de nivelul european şi mondial. PIB-ul britanic este cu doar 1,2% mai mare decât în urmă cu un an, comparativ cu o creștere de 2,5% a PIB-ului în zona euro și o creștere de aproape 3% în SUA.

George Soros avertizează cu privire la o nouă criză financiară globală

Uniunea Europeană se confruntă cu o iminentă criză existenţială, iar aprecierea dolarului şi fuga capitalurilor de pe pieţele emergente ar putea duce la o nouă criză financiară „majoră”, a avertizat miliardarul George Soros într-un discurs susţinut marţi la reuniunea anuală a Consiliului European pentru Relaţii Internaţionale.

De asemenea, abandonarea acordului nuclear cu Iranul şi distrugerea alianţei transatlantice dintre UE şi SUA „vor avea efecte negative asupra economiei europene şi vor provoca şi alte dislocări”, inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a mai menţionat Soros.

Pe fondul previziunilor sumbre, propunerea lui Soros a fost transformarea radicală a UE, inclusiv prin abandonarea clauzei care obligă statele membre să adere la zona euro. „Moneda euro are multe probleme nerezolvate şi acestea nu trebuie lăsate să distrugă Uniunea Europeană”, a declarat Soros.

Peste 4.600 de morţi în urma uraganului Maria

Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Harvard, cel puţin 4.645 de persoane au decedat în urma dezastrelor cauzate de uraganul Maria din Puerto Rico, adică de peste 70 de ori mai mult decât bilanţul oficial. Iniţial autorităţile din Puerto Rico au anunţat că au murit 64 de oameni în urma uraganului Maria.

O treime dintre decese ar fi fost cauzate de avariile din sistemul energetic, de imposibilitatea beneficierii de servicii medicale din cauza fluxului mare de pacienţi şi de distrugerea căilor de acces.

Pagubele cauzate de furtună se pare că au fost de aproximativ 90 de miliarde de dolari.

Studiul, publicat marţi în New England Journal of Medicine, se bazează pe declaraţiile a 3.000 de familii din zona afectată de uragan, unde cercetătorii au descoperit o rată a mortalităţii anormal de mare între sfârșitul lunii septembrie și sfârșitul lunii decembrie 2017.

2.900 de civili uciși de Stat Islamic în Siria

Un total de 2.900 de civili au fost uciși de când Stat Islamic și-a anunţat „califatul” în Siria, în iunie 2014, a informat marţi Observatorul pentru Drepturile Omului din Siria (OSDO).

OSDO arată că totalul, care include militanţii rivali şi militari, se ridică la 5.170 de victime.

Stat Islamic continuă să facă victime, deși în prezent, în urma retragerii din faţa armatei regimului de la Damasc şi a Forţelor Democratice Siriene, susţinute de SUA, gruparea teroristă mai controlează doar 3% din teritoriul Siriei.

Jihadiştii mai deţin enclave în provincia Homs, în deşertul din sud-estul provinciei Deir al-Zour, o zonă de pe malul estic al Eufratului, poziţii izolate în regiunea Yarmouk din provincia Daraa, din sud, şi în Hasakah, în nord – în general, în zone rurale.

Un evanghelist susţine că i-ar fi spus Dumnezeu să își ia un avion personal

Jesse Duplantis, un evanghelist cu susţinători din lumea întreagă, a afirmat că, pentru călătoriile pe care le face în scop evanghelistic, Dumnezeu i-a spus că are nevoie de un nou avion personal.

Mai exact, Dumnezeu i-ar fi spus lui Duplantis că i-ar trebui un Dassault Falcon 7X, avion de mici dimensiuni, cu trei motoare, capabil să transporte până la 16 pasageri. Falcon 7X, care ar fi cel de-al patrulea avion deţinut de organizaţia Jesse Duplantis Ministries, costă aproximativ 54 de milioane de dolari, potrivit SherpaReport.

„Unii cred că predicatorii nu ar trebui să aibă avioane private. (…) Eu cred cu tărie că predicatorii ar trebui să deţină toate mijloacele pentru a propovădui Evanghelia lumii întregi. (…) Dacă ar fi pe Pământ, Iisus nu ar merge călare pe un măgar, ci ar călători cu avionul pentru a vesti Evanghelia în lumea întreagă”, a declarat Duplantis.

Danemarca educă copiii imigranţilor în spiritul democraţiei și al Crăciunului

Danemarca va obliga copiii din zonele unde locuiesc un număr mare de imigranţi să intre într-un proces de educaţie prin care să își însușească valorile democraţiei, ale egalităţii și prin care să înţeleagă importanţa sărbătorilor daneze, cum ar fi Crăciunul și Paștele, au declarat luni surse guvernamentale.

De decenii, ţara nordică are în vedere strategii de integrare a imigranţilor, în primul rând a celor din Orientul Mijlociu.

Conform noilor reguli, copiii mici care trăiesc în „ghetouri” (termen utilizat pentru desemnarea zonelor în care locuiesc în mod special imigranţi neoccidentali) vor fi obligaţi la frecventarea unui număr de 25 de ore de educaţie publică pe săptămână, începând cu vârsta de un an. Părinţii care nu se conformează noii politici vor pierde beneficiile materiale pentru copii din partea statului.

România are cea mai tânără bunică din lume

Lipsa educaţiei sexuale din România ne aduce iar în atenţia lumii. Conform medicului Valeria Herdea, preşedinta Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), România are cea mai tânără bunică din lume, și anume o tânără de 23 de ani, care a născut la 12 ani.

Motivul existenţei acestei situaţii este lipsa educaţiei sexuale, a subliniat specialista.

„Suntem pe primul loc, având cea mai tânără bunică din lume, avem o bunică care are 23 de ani şi care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăieşti aşa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educaţie. (…) Educaţia sexuală a copiilor este esenţial ca să fie începută în şcoli”, a declarat Herdea, notează Adevărul.

Programul prin care se pot lua credite garantate de stat cu dobândă zero

Marţi, vicepremierul Viorel Ştefan a prezentat programul „Investește în tine”, care se adresează persoanelor cu vârsta între 16 şi 55 de ani. Programul îi are însă în vedere „în mod special pe tinerii” aflaţi la studii și care nu au un loc de muncă.

Vor putea fi obţinute credite în valoare de 40.000 de lei, de către cei cu vârste între 16 și 26 de ani, sau de 35.000 lei, de către persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani. La această sumă se adaugă încă 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

„Programul se adresează în mod special tinerilor, dar nu numai. Se referă la investiţiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educaţie, cultură sau sănătate. Acest program va include şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan.