Franţa sancţionează negarea actelor de genocid

28

Deputaţii francezi au aprobat joi un proiect de lege care cere sancţionarea celor care neagă că au existat acte de genocid precum cel armean din 1915. Legea a fost aprobată în pofida ameninţărilor Turciei şi a protestelor a mii de manifestanţi reuniţi în faţa Adunării Naţionale.

Proiectul de lege prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

Genocidului împotriva armenilor (1915-1917) a fost recunoscut oficial de francezi în 2001, moment salutat de ministrul armean de Externe, Eduard Nalbandian, care și-a exprimat totodată „mulţumirea" ţării sale pentru adoptarea de către Franţa a legii care sancţionează negarea genocidului.

Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat în schimb că ţara sa îşi va retrage ambasadorul de la Paris, va bloca toate vizitele politice şi va opri proiectele militare comune. Prim-ministrul turc consideră că adoptarea legii genocidului împotriva armenilor este o decizie rasistă, discriminatorie şi xenofobă.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie adoptat şi de Senat.

Sursa: Mediafax, HotNews