Angela Merkel acuză lenevia din sudul Europei

61

Angela Merkel a lăsat deoparte diplomaţia și i-a acuzat europenii din sudul continentului că sunt leneși.

La o petrecere organizată de Uniunea Creștin Democrată (CDU), cancelarul german i-a acuzat pe greci, spanioli și portughezi că muncesc puţin, ies la pensie devreme și au concedii prelungite. „Nu putem avea o monedă comună când unii își iau multe concedii iar alţii mai deloc", a spus Merkel.

Mai mulţi politicieni din opoziţie au catalogat discursul drept „anti-european", „ieftin" sau chiar „absurd". Merkel a fost acuzată că face comentarii ce pot da naștere la diviziune într-o perioadă când mulţi se întreabă dacă pachetele de ajutor oferite acestor ţări au efect sau nu. „Este rușinos că Merkel se joacă cu ideea europeană doar pentru a primi laudele tabloidelor. Alimentează un resentiment antieuropean", a spus liderul opoziţiei, social democratul Sigmar Gabriel. Un lider al verzilor a acuzat că Merkel face o „selecţie arbitrară a subiectelor", fapt ce nu va ajuta ţările respective și nici nu reflectă realitatea.

Comentatorii germani se întreabă dacă e un discurs populist sau pur și simplu a spus adevărul așa cum este. Financial Times Deutschland observă că vârsta de pensionare este totuși aceeași între statele amintite și Germania, de 65 de ani, iar Bavaria catolică cu sărbătorile ei ar trebui să aibă o economie sub cea a Berlinului, fapt neadevărat însă. În schimb, publicaţia de stânga Berliner Zeitung notează că un concediu legal în Germania e de 20 de zile, iar în Grecia de 25, în timp ce sărbătorile legale din Germania sunt 10 la număr, iar în Grecia 12. În ceea ce privește vârsta reală de pensionare a multor greci, ea este de 55 ani.

Tabloidul Bild scrie fără echivoc „Avem de-a face cu un adevăr evident: cine vrea să primească trebuie să muncească." Publicaţia conservatoare Die Welt merge pe aceeași linie, dar insistă asupra faptului că „un cuvânt cheie este armonizarea". Pe un ton sever, publicaţia propune ca Germania să întindă o mână acestor state dar să le lase să sufere consecinţele unor politici greșite. Die Welt nu se sfiește să observe că pentru zona euro „cea mai puternică naţiune este automat un exemplu pentru celelalte” și are dreptul să vorbească pentru că, „la urma urmei, ea plătește pentru ele."