SUA anunţă un plan de relansare în Orientul Mijlociu

146

Președintele american va susţine astăzi un discurs în care va vorbi despre un plan economic și politic pentru ţările din Orientul Mijlociu. Cu această ocazie, Obama va justifica sancţiunile impuse ieri președintelui Siriei, o premieră pentru SUA.

Discursul lui Obama va avea trei părţi: o evaluare a situaţiei din regiune, la nivelul fiecărei ţări prezentată individual, pachetul economic de ajutor oferit de SUA și presiunea pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune, incluzând aici conflictul israeliano-palestinian. Barack Obama va încerca să convingă audienţa americană că este în interesul SUA ca regiunea Orientul Mijlociu să fie stabilizată. În același timp, pentru publicul internaţional, Obama va arăta că SUA sunt interesate de respectarea drepturilor omului și promovarea democraţiei.

Mesajul președintelui american pentru toate statele din Orientul Mijlociu, și în special pentru Libia și Siria, va fi acesta: îmbrăţișează democraţia sau pleacă. Nevoile regiunii sunt evidente – reforme democratice, încetarea violenţelor, respectarea drepturilor omului și stabilitate politică. Se așteaptă, de asemenea, ca Obama să rediscute procesul de pace israeliano-palestinian.

În cadrul discursului vor fi anunţate și o serie de măsuri de ajutor economic prin care America va susţine modernizarea economiilor din Orientul Mijlociu. Între acestea se numără crearea a noi locuri de muncă, reeșalonarea sau ștergerea unor datorii, investiţii în economie și dezvoltarea importurilor și exporturilor. Egiptul va fi iertat de o datorie de aproape 1 miliard de dolari, bani cheltuiţi în crearea de noi locuri de muncă. Un alt ajutor substanţial va fi oferit Tunisiei, ambele ţări arătând că puterile nedemocratice pot fi înlăturate fără vărsare de sânge și violenţe.

America justifică demersul arătând că ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu este o copie a istoriei democraţiei din estul Europei, motiv pentru care procesul de relansare democratică și economică va fi unul de durată. SUA vor conclucra cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional și Banca Africană de Dezvoltare, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare, în deblocarea unor fonduri și asigurarea de garanţii financiare în sprijinul reformelor democratice din lumea arabă. În același timp, este nevoie de o dezvoltare economică de bază. Un oficial american a arătat că „dacă excludem exporturile de petrol ale ţărilor din această regiune, avem 400 de milioane de oameni care exportă cam tot atât cât exportă Elveţia, care are doar 8 milioane de locuitori. Evident, aceste ţări nu sunt deloc integrate într-o reţea între ele și nici nu sunt integrate real în economia globală."

Ultimul dintre pașii făcuţi de America în promovarea democraţiei și reformelor în Orientul Mijlociu a fost impunerea unor sancţiuni asupra președintelui sirian. Casa Albă a anunţat miercuri, 18 mai, o serie de sancţiuni îndreptate asupra președintelui Assad al Siriei și a altor șase oficiali în urma încălcării drepturilor omului și înăbușirii cu violenţă a revoltelor populaţiei în protestele antiguvernamentale. Este pentru prima oară când guvernul american îl penalizează personal pe liderul sirian și pe oficialii de rang înalt din imediata apropiere a acestuia. Sancţiunile îi vizează pe vicepreședintele ţării alături de premier, ministrul apărării și alţi șefi ai unor instituţii de siguranţă naţională.

Acuzele exprese sunt „atac asupra demonstranţilor, arestări și hărţuiri ale protestatarilor și activiștilor politici, represiunea unei schimbări democratice". Până de curând, președintele sirian a fost văzut în Occident ca un potenţial reformator. Se pare însă că nu a reușit să se desprindă de influenţa masivă a Iranului, alunecând acum pe aceeași pantă a dizgraţiei occidentale ca și liderul libian Gadhafi. Singura diferenţă între cei doi, la ora actuală, este că SUA nu i-au cerut demisia, ci acceptarea unei tranziţii spre democraţie. Sancţiunile îngheaţă averile și conturile lui Assad și ale comandanţilor lui din SUA și pun în imposibilitate desfășurarea oricăror tranzacţii comerciale sau financiare între aceștia și instituţii americane.